Mijdrecht – Lasser, makelaar en uitgever: het Beroepenfeest VMBO On Stage laat vmbo-leerlingen zien welke legio mogelijkheden er aan beroepen voor hen zijn. In korte, goed voorbereide netwerkgesprekken vroegen de leerlingen ondernemers en beroepsbeoefenaren het hemd van het lijf. Als het klikte werden afspraken gemaakt voor de Doe Dag op 5 maart.
Vol in de schijnwerpers en onder applaus en gejuich van meer dan tweehonderd ondernemers en beroepsbeoefenaren maakten ruim achthonderd leerlingen van Scholengemeenschap Thamen, Praktijkschool Uithoorn en het VeenLanden College hun entree op het Beroepenfeest over de rode loper. Een groots podium, om deze doelgroep eens flink in het zonnetje te zetten en hen te laten ervaren welke legio mogelijkheden er zijn. “Deze studenten hier zijn onze toekomst’’, sprak wethouder Rein Kroon, die samen met wethouder Kiki Hagen bij het Beroepenfeest aanwezig was. ,,Ik zou hen willen zeggen: volg altijd je hart en jaag je dromen na. Zelf ben ik ook begonnen met een vmbo-opleiding en inmiddels sta ik hier als wethouder. Daarmee wil ik zeggen: alles kan, dus ga ervoor.’’
Nadat wethouder Kiki Hagen de ronde heeft geopend met een klap op de gong, rennen Samir en Arthur als eerste op de politieagenten af. Gehuld in hun uniformen hebben zij een grote aantrekkingskracht op de scholieren. Per ronde zijn slechts zeven plekken te vergeven voor de Doe Dag, dus de agenten moeten een zorgvuldige selectie houden. ,,Wat maakt dat jullie zo graag agent zouden willen worden?’’, vraagt een van de agenten aan de statafel. Op die vraag heeft Samir zich voorbereid. Hij antwoordt heel ad rem. ,,Wat mij zo mooi lijkt aan uw vak, is dat je altijd iets goeds doet voor het land.’’ Met zijn grote ogen kijkt hij de agent aan. Je ziet hem bijna denken: vier strepen op de schouder, dat wil ik ook. “Ons vak is niet alleen maar mooi’’, antwoordt de agent eerlijk. “Wat zou je bijvoorbeeld doen als je een bekeuring zou moeten uitschrijven?’’ Ook daar reageert Samir heel gevat op. “Maar, meneer, mensen moeten zich aan de regels houden toch? Daar moet de politie hen op wijzen. Misschien kunnen we wel een ongeluk voorkomen als we hen een bekeuring geven voor bijvoorbeeld bellen in de auto of te hard rijden vlakbij een school. Ook dan doe je iets goed voor het land.’’ Samir is door de keuring; hij mag zijn visitekaartje bij de agent achterlaten. Of hij ook daadwerkelijk door is naar de Doe Dag, hoort hij later. Er zijn nog veel meer gegadigden. Blij is hij in ieder geval wel.