3.2 C
De Bilt

Voedselbos een interessant initiatief voor Duurzaam Lopikerwaard

De initiatiefnemers van Voedselbos Lopik zijn vrijdag 25 februari jl. een kijkje gaan nemen bij Voedselbos Haarzuilens om te zien hoe een dergelijk bos werkt. De ‘boeren’ van Haarzuilens hebben uitgebreid aangegeven waar de (on)mogelijkheden te vinden zijn. In Haarzuilens kunnen inwoners een abonnement nemen om zelf het hele jaar door voedsel te oogsten in het bos.

Voedselbos in Haarzuilen als voorbeeld

Het project daar draait al zes jaar onder leiding van twee boeren. In het bos zijn honderden bijzondere gewassen te vinden en daar zijn heel veel insecten, kleine dieren en vogels op afgekomen. Een mooi initiatief om de biodiversiteit te stimuleren.

Voedselbos
Excursie – Foto: Stichting Duurzaam Lopikerwaard

Duurzaam Lopikerwaard

Marijke Salters, een van de initiatiefnemers uit Lopik: “Duurzaam Lopikerwaard is in oktober 2021 gestart met het project Voedselbos, omdat we in het prachtige Lopik mogelijkheden genoeg hebben voor voedselproductie. Deze manier van produceren kan ook nog eens de lucht, de grondkwaliteit en biodiversiteit verbeteren. De overheid zet momenteel ook sterk in op agroforestry. Daarbij worden boeren gestimuleerd natuur inclusief te gaan verbouwen. In het bos Lopik kunnen we daarmee ‘oefenen’.”

Kennis verspreiden

De initiatiefnemers willen ook graag kennis verspreiden over deze nieuwe manier van boeren. Daarom is iedere agrariër uit de omgeving welkom om mee te luisteren en te leren van de opgedane kennis en ervaring. Naast het verzamelen van informatie over voedselbossen wordt tegelijkertijd gezocht naar een geschikt stuk land van 2 tot 5 hectare in of rond de kern Lopik.

Agroforestry

Dit kan dan worden gepacht. Heeft u land over? Of kent u een perceel dat niet wordt gebruikt? Of overweegt u agroforestry en zou een combinatie met een voedselbos voor u een optie zijn? Dan hoort de projectgroep het graag op onderstaand mailadres. Ook enthousiaste vrijwilligers (ook zonder groene vingers) zijn van harte welkom en kunnen zich melden via info@duurzaamlopikerwaard.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio