12.6 C
De Bilt

Vrijwilligers helpen inwoners uit Soest en Soesterberg met energie besparen

Energie besparen als je weinig geld te besteden hebt, dat kan lastig zijn. Daarom is er de gratis aanpak energiebesparing voor inwoners met een laag inkomen. In Soest en Soesterberg werken een aantal Soester organisaties samen met vrijwilligers om inwoners te helpen met het besparen van energie. Zij gaan op geplande klusdagen de wijk in om huizen energiezuiniger en comfortabeler te maken.

Als een bewoner interesse heeft, dan gaan de vrijwilligers direct aan de slag. Ze brengen kleine energiebesparende materialen aan, zoals bijvoorbeeld tochtstrips, radiatorfolie en ledlampen. Dat bespaart direct energie en geld!

Voor inwoners van Soest en Soesterberg

De gratis aanpak energiebesparing is er voor inwoners van Soest en Soesterberg met een laag inkomen die recht hebben op de eenmalige energietoeslag. Sinds september 2022 zijn al meer dan 800 huishoudens geholpen. We maken een afspraak waarop een energiecoach of vrijwilliger langskomt. Die heeft gratis energiebesparende producten bij zich. Helpt een tochtstrip of bijvoorbeeld radiatorfolie om het warm te houden in huis? Of worden er nog geen ledlampen gebruikt? Dan wordt dat direct gratis in orde gemaakt. Dat bespaart meteen energie!

Start klusacties in de Eng

Alle inwoners in Soest en Soesterberg, die recht hebben op deze aanpak, kunnen zich aanmelden. Daarnaast gaan we ook zelf de wijken in. Eerder waren er al succesvolle klusdagen in Smitsveen. Daar is veel ervaring opgedaan met wat wel en wat niet werkt. Met die ervaring startten we op 6 mei met het project ‘Energie op de Eng’. Met vrijwillige klussers van Stichting Present en tolken van Stichting Balans gingen we langs de deuren en klusten we nog meer huizen energiezuiniger!

Vrijwilligers bij hun kraam met gratis energiebesparende producten
Vrijwilligers bij hun kraam met gratis energiebesparende producten – Foto: gemeente Soest

We doen het samen

‘We doen het samen’ is het motto van deze aanpak. Stichting Present, Stichting Balans, Energie Actief Soest, HipHelpt, Portaal en de gemeente Soest werken samen. Met als doel om zoveel mogelijk inwoners, die dit het hardste nodig hebben, te ondersteunen en hun energieverbruik omlaag te brengen.

Wethouder Aukje Treep

‘De inzet van lokale organisaties en alle vrijwilligers is daarbij cruciaal. Zonder hen hadden we nooit het aantal huishoudens kunnen helpen, dat nu al is bereikt.’

Aanmelden inwoners

Inwoners met een kleine beurs die zich willen aanmelden voor de gratis aanpak energiebesparing, kunnen dat doen via www.duurzaambouwloket.nl/energiesoest. Inwoners die niet in aanmerking komen voor de gratis aanpak energiebesparing kunnen wel terecht voor gratis advies bij de energiecoaches van Energie Actief Soest via www.energieactiefsoest.nl/energiecoaches.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio