WaST doet de was voor wie dat zelf niet kan

De Bilt – Alle inwoners van de gemeente De Bilt kunnen vanaf 1 maart 2021 gebruik maken van was- en strijkservice WaST. Inwoners voor wie de kosten van de service te hoog zijn, maar die wel ondersteuning nodig hebben bij het wassen en strijken, kunnen tegen gereduceerd tarief gebruik maken van de service. Hiervoor hebben zij een zogenaamde indicatie nodig via Sociaal Team MENS De Bilt. Met het beproefde concept wil de gemeente meer grip krijgen op uitgaven voor Hulp bij het Huishouden.

Apart tarief voor lage inkomens

Gebruikers ontvangen bij de eerste kennismaking een waszak. In overleg wordt de gevulde waszak van maximaal 8 kilo – ongeveer 2 normale wasbeurten – thuis opgehaald, of bij een daarvoor bestemd ophaalpunt. In de wasserij, in Zeist, wordt de was anoniem verwerkt. Binnen drie werkdagen ontvangt men de was schoon en gestreken en gevouwen retour. De kosten voor de was- en strijkservice, € 18,-, betaalt men zelf. Voor inwoners met een laag inkomen voor wie de hulp noodzakelijk is, geldt een apart tarief.

WaST 2 Foto Hans Lebbe HLP Images - Regio Online
Foto: © Hans Lebbe HLP Images

Besparing met WaST

Wie hulp nodig had bij het wassen en strijken kon voorheen via de gemeente aanspraak maken op Hulp bij het Huishouden, ongeacht het eigen inkomen. Door deze hulp nu anders te organiseren, bespaart de gemeente zo’n € 160.000,- per jaar. Wethouder Anne Brommersma (Wmo): “De bijdrage vanuit de gemeente voor hulp is natuurlijk bedoeld voor mensen die het écht nodig hebben. Zoals veel gemeenten kampen ook wij met tekorten op het sociaal domein. Door de inzet van WaST beperken we onbedoeld gebruik en dus kosten.”

Voor iedereen

“Bovendien kunnen nu ook alle andere inwoners, voor wie de hulp niet noodzakelijk is, tegen een scherp tarief gebruik maken van de service,” vervolgt Brommersma over de algemene voorziening. Want tot nu kende de gemeente De Bilt geen aparte was- en strijkservice. Wie van de service gebruik wil maken of meer informatie wil, kan terecht op de website www.wast-debilt.nl of contact opnemen met WaST via 030 – 79 20 108.

Bewezen methode

Met WaST kiest de gemeente De Bilt voor een bewezen methode die al uitstekend werkt in aantal Nederlandse gemeenten. Inwoners voor wie hulp bij was en strijk noodzakelijk is en die eerder gebruik maakten van Hulp bij het Huishouden, zijn inmiddels over de wijziging geïnformeerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio

Advertentie

spot_img