2.2 C
De Bilt

Waterschap Hollandse Delta pleit voor terugkeer van de wilg in onze houteconomie

Waterschap Hollandse Delta start een proef met oeverbeschoeiingen van volledig natuurlijke materialen: wilgenhout en jute. Als symbolisch startschot plantte Joke Geldhof, heemraad duurzaamheid en innovatie op 9 februari een wilgenteen op het terrein van voormalig melkveehouder Fa. Versluis in Meerkerk.

De veelzijdigheid van de wilg

Wilgen zijn niet alleen de blikvangers in ons Hollandse polderlandschap, ze versterken ook de biodiversiteit. Van oudsher wordt het snoeihout van deze snelgroeiende boom (wilgentenen) gebruikt in de weg- en waterbouw; onder wegen, als dijkversterker of oeverbeschoeiing en in de grond om te draineren. Veel van deze toepassingen zijn echter verdrongen door plastic, bouwpuin, piepschuim of hardhout. Nu de roep om natuurlijke materialen steeds luider klinkt, biedt de wilg grote kansen om de circulaire economie verder aan te jagen.

Wilgen Hackathon

Samen met andere pioniers onderzocht Waterschap Hollandse Delta tijdens de BlueCity Wilgen Hackathon de toepassing van wilgenhout in een bio-circulaire economie. BlueCity staat voor een circulaire samenleving, waarin materialen, producten en processen natuur versterkend zijn. Boeren, ontwerpers, opdrachtgevers en groenaannemers bundelden hun kennis en kunde om innovatieve oplossingen te bedenken. De oer-Hollandse wilg blijkt een perfect natuurlijk materiaal te zijn voor de weg- en waterbouw.

Testen met natuurlijke oeverbeschoeiing

Waterschap Hollandse Delta start dit jaar een test met een oeverbeschoeiing van wilgentenen met een jute textiel in Rockanje, Vierpolders op Voorne-Putten en Middelharnis op Goeree-Overflakkee.

Joke Geldhof: “Ik ben trots dat ons waterschap zich inzet om de uitkomsten van de Wilgen Hackathon op drie locaties in de regio te testen. Wat we onder andere gaan onderzoeken is hoe de beschoeiing van wilgentenen en jute textiel zich houdt tijdens zomer- en winterpeil en bij getijdewisselingen. Maar ook wat de effecten zijn bij een ondergrond van klei of van veen; ontstaat er een natuurlijke oeverbescherming, die geen aanvullend ingrijpen meer nodig heeft?

Afhankelijk van de resultaten is het de intentie van waterschap Hollandse Delta wilgentenen in de combinatie met jute textiel op meer plaatsen toe te passen, zodat het gebruik van kunststof materialen zoals geotextiel kan worden teruggebracht.   

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio