9.9 C
De Bilt

Week van de Toegankelijkheid: “Lekker vrij! Doen wat je zelf wilt”

Utrechtse Heuvelrug – Om aandacht te vragen voor vanzelfsprekend meedoen met een beperking organiseert Ieder(in), landelijk netwerk van mensen met een beperking of chronische ziekte, jaarlijks de Week van de Toegankelijkheid. Belangenorganisaties, gemeenten, ondernemers, en andere belangstellenden kunnen activiteiten organiseren waarin zij aandacht vragen onbeperkt meedoen. Ook gemeente Utrechtse Heuvelrug organiseert een aantal activiteiten, omdat zij het belangrijk vindt dat iedereen mee kan doen.

Toegankelijkheid recreatie

De week staat dit jaar in het teken van “Lekker vrij! Doen wat je zelf wilt”. Hiermee vraagt Ieder(in) aandacht voor toegankelijkheid van recreatie. Dat is heel breed. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de toegankelijkheid van horeca, musea, pretparken, monumenten, natuurgebieden, theaters en evenementen. Mensen met uiteenlopende beperkingen lopen helaas nog steeds tegen belemmeringen aan als ze hun vrije tijd naar eigen keuze willen invullen. Denk aan ontoegankelijke cafés, restaurants en festivals, onbegrijpelijke informatie op websites en personeel dat niet goed weet hoe ze kunnen meedenken met oplossingen voor mensen met een beperking of een chronische ziekte.

Iedere inwoner moet mee kunnen doen

Wethouder Hans Waaldijk: “ We willen graag laten zien dan we werken aan een gemeente waarin elke inwoner gewoon mee kan doen. De week van de toegankelijkheid geeft ons hier een mooie kans voor. Ik hoop dat we er gezamenlijk, ervaringsdeskundigen, gemeente en ondernemers een mooie week van maken.”

Wat doet de gemeente Utrechtse Heuvelrug?

Om de bewustwording binnen de eigen organisatie te verbeteren is er een bijeenkomst over herkennen en omgaan met een niet zichtbare beperking. Een aantal ervaringsdeskundigen neemt de medewerkers van de gemeente mee in hun dagelijks leven.

Toegankelijkheid buitenruimte

Daarnaast staat er op 2 oktober een schouw gepland in Doorn in samenwerking met Bartimeus. Gezamenlijk gaan wij kijken waar verbeterpunten zitten in de toegankelijkheid van de openbare ruimte. Ervaringsdeskundigen met een fysieke beperking uit Doorn zijn van harte welkom om hieraan mee te doen. Aanmelden kan via toegankelijkheid@heuvelrug.nl

Horeca testdag

Aansluitend op het thema van de week van de toegankelijkheid “Lekker vrij!” houden we samen met het Regionaal Bureau voor Toerisme Heuvelrug en Vallei en een aantal ervaringsdeskundigen op woensdag 3 oktober een dag voor de lokale horeca. Het doel is om door  middel van ervaringsdeskundigheid horecaondernemers bewust te maken hoe zij met kleine aanpassingen de toegankelijkheid van hun onderneming kunnen verbeteren. Ook willen we ondernemers die het goede voorbeeld geven van goede toegankelijkheid in het zonnetje zetten.

Ervaringsdeskundigen en ondernemers die het leuk vinden hieraan mee te werken kunnen zich aanmelden via toegankelijkheid@heuvelrug.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio