9.9 C
De Bilt

Week van Respect in Zeist: aandacht voor respect bij jongeren

Zeist staat in de startblokken voor de Week van Respect, die plaatsvindt van 6 tot en met 12 november. In samenwerking met de Respect Foundation zetten scholen, sportief Zeist, Kunstenhuis Idea, MeanderOmnium en de gemeente zich in om het belang van respect onder jongeren te benadrukken.

Wethouder Angèle Welting: “In de gemeente Zeist bouwen we samen aan een respectvolle toekomst voor onze jongeren. Met gastlessen, interactieve theatervoorstellingen en de betrokkenheid van sportverenigingen, het jongerenwerk en ons KunstenHuis laten we hen zien hoe belangrijk het is om respectvol met zichzelf en anderen om te gaan. Respectvol ben je gewoon, zowel op school als in vrije tijd.”

Activiteiten

De verschillende partijen openden de week vanochtend in een gezamenlijke aftrap. Op veel scholen in Zeist is respect deze week onderwerp van gesprek. Vandaag volgen verschillende klassen van het CCZ een interactieve theatervoorstelling, waarin zij onderzoeken wat respect voor hen betekent.

Gedurende de Week van Respect zullen burgemeester Koos Janssen, wethouders Angèle Welting, Laura Hoogstraten en Walter van Dijk op diverse scholen gastlessen geven. Zij gaan in gesprek met jongeren over wat respect voor hen betekent, en persoonlijke verhalen delen om de boodschap kracht bij te zetten. Ook een wijkagent zal deze week een gastles verzorgen om het gesprek over respect voort te zetten.

Sportief Zeist, Kunstenhuis Idea en jongerenwerkers van MeanderOmnium gaan met jongeren in gesprek over respect aan de hand van materiaal van de Respect Foundation.

Respect begint bij jezelf

De activiteiten tijdens deze week zijn bedoeld om jongeren aan het denken te zetten. Dat zij zien hoe belangrijk en waardevol het is om respectvol met zichzelf, elkaar en hun omgeving om te gaan. En dat jongeren daardoor op een prettige manier met elkaar omgaan, en niet pesten of discrimineren. Zelfrespect vormt de basis voor een veilige en respectvolle omgeving, en voorkomt dat jongeren zich in onprettige situaties begeven, zoals betrokken raken bij criminele activiteiten.

Meedoen in Zeist

In Zeist moet iedereen kunnen meedoen in de samenleving. Gemeente Zeist zet zich in het programma Meedoen in Zeist in om van Zeist een diverse samenleving te maken, waarin iedereen meetelt ongeacht leeftijd, culturele achtergrond, gender, seksuele voorkeur, inkomen, talenten en beperkingen.

Door deel te nemen aan de Week van Respect werkt gemeente Zeist op een positieve manier aan het tegengaan van discriminatie. Jongeren worden met de activiteiten geïnspireerd om respectvol met zichzelf, elkaar en hun omgeving om te gaan.

Week van Respect

Sinds 2006 organiseert de Respect Foundation jaarlijks de nationale ‘Week van Respect’ met als missie het bevorderen van een respectvolle samenleving waarin iedereen zich thuis voelt en actief aan bijdraagt, te beginnen bij jongeren. Wat je jong leert, draag je de rest van je leven met je mee.

Gedurende deze week werkt de organisatie samen met tienduizenden docenten, leerkrachten, schoolleiders, jongerenwerkers, sportcoaches, honderden gastsprekers en maatschappelijke partners, evenals meer dan 50 gemeenten om respect concreet vorm te geven via Respect Educatie en persoonlijke verhalen. Zeist is sinds 2022 respectgemeente.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio