8.1 C
De Bilt

In mei niet maaien voor gemeente Woerden!

Dit jaar start de gemeente Woerden met een nieuwe pilot in de openbare ruimte. De gemeente gaat in de maand mei een gedeelte van haar gazons niet of minder maaien, zodat bloemen en planten beter groeien. Hierdoor ontstaat een rijk leefgebied voor bijen en vlinders en dat is goed voor de biodiversiteit. Achteraf onderzoekt de gemeente hoe bewoners reageren op het nieuwe maaibeleid.

De motie ‘Maai-Mei-Niet en laat je gazon bloeien’

Met het oog op de afnemende biodiversiteit zoekt de gemeente naar mogelijkheden om andere keuzes te maken in haar groenbeheer. Daarom heeft de gemeenteraad op 4 november 2021 de motie ‘Maai-Mei-Niet en laat je gazon bloeien’ aangenomen. Dit betekent dat de gemeente Woerden tijdens de maand mei grote oppervlakten (minimaal 600 m²) gazons niet of minder maait. In totaal gaat dit om ruim 30.000 m². Voor de gemeente is dit een grote aanpassing in het maaibeleid.

Vooralsnog is dit een pilot: de gemeente gaat na deze pilot de reacties van inwoners onderzoeken. De pilot is geïnspireerd op de landelijke actie Maai-Mei-Niet, die georganiseerd wordt door Stichting Steenbreek, de Bijenstichting en Flora van Nederland. Wethouder Ad de Regt is blij met dit initiatief vanuit de raad: “Zo kunnen we weer een volgende stap zetten om Woerden groener te maken en meer ruimte te geven voor biodiversiteit in een stedelijke omgeving. Ik hoop dat veel inwoners en ondernemers met grote groenoppervlakten zullen volgen!”

Niet of minder maaien heeft veel voordelen

Door de gazons minder intensief en strak te onderhouden, stimuleert de gemeente de biodiversiteit in de openbare ruimte. Bloemen en planten krijgen beter de kans om te bloeien en te groeien, waardoor een rijk leefgebied ontstaat voor verschillende insecten, zoals bijen, kevers, vlinders en hommels. Die insecten dienen op hun beurt weer als voedsel voor vogels of andere dieren. Zo blijft het ecosysteem in balans.

Bovendien draagt het niet of minder maaien bij aan vermindering van de negatieve effecten van de klimaatverandering. Een groen gazon is namelijk beter in staat tot het opslaan van CO² en het opvangen en vasthouden van regenwater. Ook is een groen gazon beter bestand tegen hitte en droogte.

Oog voor verkeersveiligheid

Voor de verkeersveiligheid worden bermranden en zichthoeken bij kruispunten en drukke fietspaden wel gemaaid. De gazons worden in de eerste week van juni of later, afhankelijk van de weersomstandigheden, weer gemaaid zoals voorheen. Het aangepaste maaibeleid wordt in samenwerking en afstemming met de onderhoudsaannemers Groen-aannemingsbedrijf Punt B.V. en Bunnik Groep uitgevoerd.

Nieuwe maaibeleid kan wennen zijn

Voor veel inwoners is het nieuwe maaibeleid waarschijnlijk wennen. Bewoners zijn gewend aan een strakke, nette woonomgeving. Een ongemaaid gazon zal door sommigen worden beschouwd als  ‘onverzorgd’, terwijl anderen genieten van een rijkere bloei met meer bijen en vlinders. De gemeente gaat die reacties daarom goed monitoren en beslist later of de pilot herhaling of zelfs uitbreiding krijgt.

Inwoners kunnen zelf ook iets doen

Inwoners van de gemeente kunnen zelf ook bijdragen aan meer flora en fauna door in de maand mei het eigen gazon in de tuin niet of minder te maaien. Bewoners worden opgeroepen om de grasmaaier te laten staan om zo van de eigen tuin een vrijhaven voor vogels, vlinders, bijen en andere insecten te creëren.

Financiële consequenties

Het aangepaste maaibeleid voor de maand mei leidt niet tot extra kosten, maar levert ook geen geld op. Een maand niet maaien zorgt voor minder kosten dan normaal. De kosten voor de extra inspanning om de gazons in de maand juni weer normaal te maaien, zijn hiermee gedekt.

1 REACTIE

  1. Behalve de reacties van de bewoners te peilen na deze pilot, is het ook zeker de moeite waard om de reacties van de natuur te peilen!
    Op een stukje van 40 meter langs de Gasperilaan zijn nu al 52 soorten planten te vinden! Velen zijn net opgekomen en velen staan nog in knop, en vele zaadjes zouden ook graag een kans krijgen om te ontkiemen na mei.
    Bedankt gemeente, ook namens de nu blije insecten en vogeltjes.
    Wel erg bedroevend om te lezen dat in juni alles weer “normaal” moet worden…. Er wordt dan met zwaarder materieel gemaaid en alles wordt weggezogen met grote zuigers. Dag vogels, dag bloemen, dag bijen….

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio