10 C
De Bilt

Zeist gaat strijd aan met zwerfafval

Zeist – Onder de aanvalskreet “Afvalluh!”gaat vanaf deze maand een groep medewerkers de strijd aan met het zwerfafval in het centrum van Zeist. Op 29 januari was de kick-off van dit bijzondere samenwerkingsproject waarbij winst voor het milieu, de werkgelegenheid en het winkelplezier in Zeist, hand in hand gaan.

Uniek project

Reinigingsbedrijf Midden Nederland (RMN), de gemeente Zeist, uitzendbureau Olympia en de Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug (RSD) bieden via dit unieke project kansen voor werkzoekenden om in de reinigingsbranche aan de slag te gaan.

Begeleiding werkzoekenden

De geselecteerde deelnemers doen de komende periode eerst werkervaring op en volgen een praktijkopleiding. Na afronding van het traject worden ze door de samenwerkende partijen begeleid richting een reguliere baan binnen de reinigingsbranche. Wethouder Jansen: “We vinden het heel erg belangrijk dat mensen kunnen meedoen in de samenleving en op de arbeidsmarkt. Iedereen wil het gevoel hebben iets bij te kunnen dragen. Dit initiatief draagt daar op een prachtige manier aan bij.”

“Afvalluh!”

RMN is blij met de realisatie van het gezamenlijke werkproject. “De samenwerking met de RSD en de gemeente Zeist biedt een mooie basis voor dit soort maatschappelijke projecten.” , aldus Rob Schram, directeur RMN. De eerste deelnemers zijn inmiddels vol enthousiasme gestart. Vanaf deze maand rijden zij met een (elektrisch) reinigingsstation door de wijk om winkelcentrum Vollenhove en het centrum van Zeist schoner te maken. De zwerfafvalbestrijders vallen goed op door de knalgele pakken waar de aanvalskreet “Afvalluh!” op staat.

Wethouders enthousiast

De Zeister wethouders Roy Luca en Sander Jansen staken samen met RSD directeur David van Maanen, gewapend met een kliko, persoonlijk de handen uit de mouwen om de deelnemers en het sociaal betrokken werkgeversinitiatief toe te juichen. “Het mooie aan dit project is de dubbele winst, op deze manier steken we ook extra energie in het opruimen van zwerfafval en maken we het centrum schoner”, aldus wethouder Luca.

Extra kansen door sponsoring deelnemers 

Bedrijven, ondernemers en instellingen kunnen de zwerfafval bestrijders sponsoren door advertentieruimte op de mobiele reinigingsstations af te nemen. Dit sponsorgeld vormt een opleidingsbudget dat de deelnemers in kunnen zetten om hun kansen op de arbeidsmarkt nog verder te vergroten. Dit door bijvoorbeeld een aanvullende opleiding of cursus te volgen. Uitzendbureau Olympia is met gepaste trots de eerste sponsor.  

Samenwerking met werkgevers

De RSD zoekt op verschillende manieren actief de samenwerking op met lokale werkgevers om kansen te creëren voor werkzoekenden. “Dankzij sociaal betrokken werkgevers als RMN en Olympia kunnen we mooie projecten vormgeven om onze kandidaten kansen te bieden met een concreet vooruitzicht op een baan”, vertelt RSD directeur van Maanen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio