19.4 C
De Bilt

Zeist is officieel erkend als bijvriendelijke gemeente

Zeist – Het Zoemt in Zeist, heb je ze al voorbij zien vliegen? “We zijn dan ook trots dat we officieel zijn erkend als Bijvriendelijke gemeente”, aldus wethouder Roy Luca. “Wij zijn heel blij met de extra zorg voor de keuze van beplanting waardoor we meer wilde bijen in Zeist aantrekken, want ze doen belangrijk werk. We doen van alles om deze nuttige ‘bezige bijen’ zich thuis te laten voelen.    

Bij-vriendelijke maatregelen 

De motie over Bij-vriendelijk beleid uit 2015 had onder meer tot doel om na te gaan hoe bij-vriendelijk Zeist al is en of er nog verbeteringen mogelijk zijn. Sindsdien zijn in het groenbeheer nog een aantal bij-vriendelijke maatregelen genomen. Zo zijn verspreid over Zeist bijvriendelijke bloembollen gepoot en zijn de rotondes bloemrijker geworden. De erkenning ‘bijvriendelijke gemeente’ bevestigt dat we goed bezig zijn.

Nederland Zoemt is een project van Landschappen NLNaturalisIVN en Natuur & Milieu, mogelijk gemaakt dankzij een extra bijdrage van de Nationale Postcode Loterij, met als doel het structureel vergroten van voedselaanbod en nestgelegenheid voor wilde bijen in Nederland. Zij heeft Zeist de erkenning van Bijvriendelijke gemeente gegeven omdat Zeist extra maatregelen heeft om de wilde bijen een goede habitat te geven. Het bord is geplaatst aan de Driebergseweg (bij een kombord) nabij de Molenweg.

 

Het gaat niet goed met de wilde bij

Nederlandse wilde bijen zijn in gevaar: de helft van alle 358 soorten is bedreigd. En dat terwijl ze heel belangrijk zijn voor onze voedselvoorziening.

 

80% van de voedselgewassen wordt bestoven door insecten als de wilde bij

De appel waar je in bijt, de aardbeien onder je slagroom en de kers op je taart. Ze groeien alleen als de bloemen ervan worden bestoven. Wilde bijen doen dit graag en helemaal gratis! Ze zijn dus cruciaal voor de productie van ons voedsel.

 

Maak kennis met je nieuwe buren

De honingbij is een bekend gezicht, maar er bestaan ook heel veel soorten wilde bijen. Wist je bijvoorbeeld dat hommels ook wilde bijen zijn? In Zeist kun je 133 soorten bijen tegenkomen. Maar we hopen dat we dit aantal met nog meer bij-vriendelijk groenbeheer kunnen vergroten naar 170.

 

Geef ze een hartelijk welkom

Kom ook in actie om de wilde bij te helpen. Ben je benieuwd wat andere mensen al doen? Of wil je graag meer weten over wat jij kan doen om te helpen? Op www.nederlandzoemt.nl staat alle info.

 

Het aantal soorten bijen in Zeist  kun je vinden op: https://www.nederlandzoemt.nl/gemeenten/advieskaart

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio