9 C
De Bilt

Zeist geeft versnelling aan vergroenen en klimaatadaptatie

In 2024 gaat de gemeente Zeist verschillende waterprojecten uitvoeren om Zeist verder klimaatbestendig te maken en bewoners te stimuleren mee te doen. Deze projecten stonden al in de planning en worden vanuit de Impulsregeling ‘Water in de Leefomgeving’ van het waterschap verbreed en versneld uitgevoerd.

Regenwater afkoppelen en vergroten waterbewustzijn

In 2024 gaat de gemeente aan de slag met het vergroenen van verschillende straten door 2.500m2 ‘zinloze verharding’ weg te halen, te beginnen bij de Fazantenlaan en Patijnpark. Zinloze verharding zijn stenen die niet gebruikt worden of onnodig zijn. Het is veel mooier en beter voor de biodiversiteit en klimaatbestendigheid om meer groen aan te leggen. Door stenen weg te halen en meer groen aan te leggen kan het schone regenwater meteen wegzakken in de bodem. Zo is de kans op wateroverlast kleiner en wordt het grondwater aangevuld.

Om bewoners meer waterbewust te maken, start de gemeente opnieuw een actie om regenpijpen bij woningen af te koppelen van de riolering. Het doel is om bij 500 bewoners de regenpijp af te koppelen. Het schone regenwater komt dan niet in het afvalwaterriool.

Wegbeheerprojecten Zeist en Den Dolder

Ook gaat de gemeente bij eigen wegbeheerprojecten in Zeist en Den Dolder aan de slag door het regenwater vanaf de wegen niet af te voeren naar de riolering, maar naar de bodem. Zo wordt 150.000m2 verharding afgekoppeld. Wethouder Wouter Catsburg: “Regenwater is waardevol, daarom gaan we het regenwater samen met de inwoners beter gebruiken. Door de regenpijp af te koppelen of in het groot bij wegenprojecten. Iedere tegel eruit en plant erin is winst!”

Samenwerking met het waterschap

De gemeente heeft samen met Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) de plannen gemaakt in het kader van de Blauwe Agenda. Wethouder Wouter Catsburg (gemeente Zeist) en hoogheemraad Bert de Groot (HDSR) bekrachtigden een overeenkomst voor deze samenwerking.

Hoogheemraad Bert de Groot: “De plannen dragen bij aan het duurzaam omgaan met water op de Utrechtse Heuvelrug”.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio