14.8 C
De Bilt

Zeister Bosrust breidt urnentuinen uit met 160 nieuwe plekken

Zeister Bosrust start maandag met de uitbreiding van de urnentuinen. De begraafplaats aan de Woudenbergseweg in Zeist krijgt 160 extra plaatsen voor asbestemmingen. De werkzaamheden zijn naar verwachting eind juli afgerond.

Flagstones verwijderd

In de oude urnentuin, die zich links achter de aula bevindt, wordt het middenstuk verwijderd dat bestaat uit flagstones. In de plaats komen taludnissen in een ovale vorm. Deze nissen zijn nu al te vinden in de ronding op die plek. Deze bestaande ronding wordt verlengd tot de trap. Bij elkaar gaat het om een uitbreiding van 45 plekken.

“Wij willen dat de oude urnentuin actief onderdeel is van de begraafplaats“, vertelt Ruben Schuitemaker, medewerker buitendienst van Zeister Bosrust. “De bestaande muur is recent vernieuwd. Het is een bewuste keuze om de oude urnentuin uit te breiden, maar het blijft een intieme tuin die een veilig gevoel geeft. De taludnissen gaan op in de bestaande structuur, terwijl de paden om te lopen worden verbreed.”

Nieuwe urnentuin

Ook de nieuwe urnentuin, rechts achter de aula, wordt uitgebreid. Eerder dit jaar zijn er achttien lessenaars aangelegd. Dat zijn keldertjes in de grond met daarop een sluitsteen in de vorm van een lessenaar. Er komt een nieuwe urnenmuur met speels verspringende muurnissen van twee lagen hoog in de stijl van de huidige muren in die urnentuin. Ook wordt de ronding midden in de tuin voorzien van muurnissen. Hierdoor worden twee bankjes verplaatst. In het deel van de nieuwe urnentuin komen 115 extra plekken.

Voortborduren op bestaande situatie

“Het idee daarachter is dat het geen afbreuk doet aan de huidige situatie, maar voortborduurt op de bestaande urnenmuur”, legt Schuitemaker uit. “Ook de nieuwe muurnissen willen we kwalitatief hoogwaardig houden. Voor veel mensen is het emotioneel beladen. Ze willen hun geliefde een bijzondere plek geven. De sfeer van de tuin blijft daarom intact. Mensen vinden het een prettige plek die past bij de bosstructuur van de begraafplaats.”

Met het vergroten van de urnentuin komt Zeister Bosrust tegemoet aan de wensen van de inwoners van Zeist. De vraag naar asbestemmingen neemt toe sinds de komst van het crematorium met elektrische crematieoven. Ook is er vraag naar een goede plek voor urnen van mensen die op andere plekken zijn gecremeerd. Aan die wens kan Zeister Bosrust, gelegen op een rustige locatie in het bos, op korte termijn tegemoetkomen.

Flinke uitbreiding

“Het laatste jaar moesten we regelmatig nee verkopen”, aldus Els Wilmer, interim-manager van Zeister Bosrust. “Dat leidde tot teleurstelling. Nabestaanden willen hun geliefde hier graag een mooi plekje geven. Met deze uitbreiding verwachten we drieënhalf à vier jaar vooruit te kunnen. Wij krijgen ook verzoeken van nabestaanden van mensen die hier niet zijn gecremeerd. Zelfs van buiten Zeist wordt er geïnformeerd, omdat mensen Zeister Bosrust zo fijn en rustig vinden. De locatie van de begraafplaats spreekt ze aan.”

Crematorium

Het gebouw van Zeister Bosrust onderging in 2020 een flinke uitbreiding met de komst van het crematorium. De aula heeft 120 zitplaatsen en diverse staanplaatsen. In het monumentale gebouw staat persoonlijke aandacht hoog in het vaandel bij het professionele team dat voor een waardig afscheid zorgt. Zeister Bosrust verzorgde vorig jaar 768 crematies en 194 begrafenissen.

Werkzaamheden uitbreiding urnentuin

Nabestaanden die de as van hun familielid of geliefde in de urnentuin hebben staan, zijn vorige week per brief geïnformeerd over de uitbreiding. Dat geldt ook voor nabestaanden die op de wachtlijst staan voor een plek in de urnentuin. Bezoekers van Zeister Bosrust kunnen de komende maanden enige hinder ondervinden van de werkzaamheden.

Bij het plannen van de werkzaamheden wordt zo goed mogelijk rekening gehouden met de uitvaartdiensten op de begraafplaats. Afhankelijk van het weer en het aantal diensten in de aula is de verwachting dat de werkzaamheden eind juli zijn afgerond.

Bij vragen of belangstelling kunt u contact opnemen via 14 030 of zeisterbosrust@zeist.nl. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio