1.7 C
De Bilt

Zestien nieuwe laadpalen voor Utrechtse Heuvelrug

In Driebergen-Rijsenburg, Doorn, Maarn, Leersum en Amerongen worden dit jaar in totaal 16 openbare laadpalen geplaatst. Het zijn laadpalen die aangevraagd zijn door inwoners met een elektrische auto. De gemeente Utrechtse Heuvelrug is daarmee aan een inhaalslag bezig. Wethouder verkeer Gerrit Boonzaaijer is tevreden. “We gaan van 11 laadpalen naar 27, dus meer dan een verdubbeling.”

 Electrische laadpalen

De reden dat de gemeente inzet op elektrische palen is om de mobiliteit binnen de gemeente te verduurzamen. Elektrisch rijden draagt bij aan minder CO2-uitstoot en schonere lucht. Wethouder duurzaamheid Rob Jorg licht toe: “We willen als gemeente eigen initiatieven van inwoners om duurzamer te leven, werken en te ondernemen graag ondersteunen. Daarom werken we graag mee aan dit soort projecten.” Inwoners die elektrisch willen rijden, maar geen eigen parkeergelegenheid hebben, kunnen een laadpaal aanvragen via laadpaal.mrae.nl.

88 locaties

“Het proces van aanvraag tot realisatie van de laadpalen kan wel nog worden verbeterd”, vertelt wethouder Boonzaaijer. Enkele van deze palen zijn al lang geleden aangevraagd. “Dat is natuurlijk niet hoe we het willen hebben”, zegt de wethouder. Daarom is een plankaart opgesteld door bureau Over Morgen, waarop strategische locaties zijn benoemd voor laadpalen. De in totaal 88 locaties zijn gekozen op basis van de verwachte vraag naar elektrisch laden in de openbare ruimte. Ook is onder andere rekening gehouden met de parkeersituatie en ruimtelijke geschiktheid. De wethouder verwacht het proces van aanvraag tot realisatie daarmee in de toekomst te kunnen versnellen.

Feestelijke opening

Om de komst van de nieuwe laadpalen te vieren wordt op 1 november om 9.30 uur de nieuw geplaatste laadpaal aan de Traaij in Driebergen-Rijsenburg feestelijk geopend door de wethouders. De paal kan op dit moment al gewoon gebruikt worden om te laden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio