8.5 C
De Bilt

Aftrap nieuw anti-fietsendiefstal project door burgemeester Naafs van Utrechtse Heuvelrug

Volgens cijfers van het CBS blijft het aantal fietsdiefstallen in Nederland jaarlijks groeien. Nieuwe cijfers geven aan dat de aangiftebereidheid slechts 10% (77.000) van het werkelijke aantal gestolen fietsen was. Met ruim 750.000 gestolen fietsen in 2022 was dat voor Schumacher aanleiding om zijn laboratorium in te duiken om een oplossing voor dit probleem te vinden.

Uitvinder Thijs Schumacher is op zoek naar 20.000 vrijwilligers om zijn nieuwste uitvinding de FRAME-ID kosteloos uit te testen. Met dit niet verwijderbare scan-and-trace systeem, wat ingebouwd wordt in het frame van de fiets, wil hij alle fietsen inwendig permanent voorzien van een scanbaar framenummer. Dit zet de fietsen op naam en zorgt dat het aantal fietsdiefstallen in Nederland drastisch vermindert.

Scan-and-Trace systeem

In zijn laboratorium heeft Schumacher een Scan-and-Trace systeem ontworpen dat in de zadelstangbuis wordt ingebouwd. “De meerwaarde ten opzichte van het bestaande track-and-trace systeem is dat een FRAME-ID Module permanent is ingebouwd in het fietsframe en niet kan worden uitgeschakeld of verwijderd door fietsendieven. Ook is er geen enkele elektriciteit benodigd en functioneert het altijd onder elke conditie. De FRAME-ID is onlosmakelijk verbonden met de fiets.

De fiets kan via de FRAME-ID App worden overgeschreven op naam bij aan- en verkoop. Met het scannen van de FRAME-ID Module dwars door de ijzeren en aluminium frames heen met de FRAME-ID App, kan iedereen zien of de fiets al dan niet als gestolen is opgegeven. De FRAME-ID Module is verbonden met de fiets, die vervolgens gekoppeld is aan de gegevens van de eigenaar. De politie kan daarmee binnen één seconde de rechtmatige eigenaar achterhalen en de fiets terugbrengen,” aldus Schumacher.

Ontwerpfase anti-fietsendiefstal product afgerond

De ontwerpfase is reeds afgerond en er is ook een octrooi toegekend op Europees niveau. De volgende stap is het testen van dit nieuwe systeem door middel van een landelijke pilot. En daarvoor is Schumacher op zoek naar 20.000 fietsbezitters die hun fiets willen laten voorzien van de FRAME-ID. Na de pilot krijgen de deelnemers hun aankoopbedrag volledig teruggestort en zal deelname voor hun kosteloos zijn.

Schumacher: “Deelnemers van de pilot kunnen zich bij ons melden. De module zal in de fiets worden geplaatst en de eigenaar heeft de rust en garantie dat zijn fiets voor altijd op naam blijft staan. Dat zal de dieven afschrikken, omdat dit de doorverkoop van een fiets onmogelijk maakt en de kans om gepakt te worden extreem wordt vergroot.”

Burgemeester Frits Naafs van gemeente Utrechtse Heuvelrug: ‘Ik maak mij zorgen over de steeds maar toenemende fietsendiefstal op tal van plekken in onze gemeente en daarbuiten. Ik juich initiatieven die fietsendiefstal kunnen verminderen van harte toe’.

Fietsbezitters die willen meedoen met deze pilot kunnen zich aanmelden op: www.frame-id.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio