9 C
De Bilt

Bedrijventerrein Nijverkamp start onderzoek naar ‘Smart Energy Hub’ als lokale oplossing voor vol stroomnet

De problemen van het te volle stroomnet – netcongestie – vragen om vernieuwende oplossingen. In Veenendaal maken elf ondernemers op bedrijventerrein Nijverkamp hier werk van. Dit doen zij met netbeheerder Stedin, de provincie Utrecht, de Bedrijvenkring Ondernemend Veenendaal en de gemeente Veenendaal. Zij starten samen een onderzoek naar de mogelijkheid om een Smart Energy Hub op te zetten op het bedrijventerrein. 

Marco Verloop, wethouder duurzaam: “Ik ben trots op deze ondernemers die de schouders eronder zetten om het probleem van netcongestie aan te pakken. Als over een paar maanden een positief resultaat uit dit onderzoek komt, kunnen ook andere ondernemers en bedrijventerreinen in Veenendaal hun voordeel hiermee doen. Goed om samen met de ondernemers dit initiatief te nemen.”

Smart Energy Hub

Zo’n Smart Energy Hub is een slim gestuurd, decentraal energienetwerk van ondernemers op een bedrijventerrein. Door de energie onderling anders te verdelen kunnen ondernemers op dit terrein hun energieverbruik in balans brengen. Zo ontlasten ze het elektriciteitsnet en ontstaat er ruimte voor het terugleveren van duurzame opwek of voor nieuw gebruik. In het geval van bedrijventerrein Nijverkamp gaat het om  elf ondernemers die gaan samenwerken. Bij de kick-off op donderdag 1 februari was ook gedeputeerde Huib van Essen van de provincie Utrecht aanwezig.

Stedin

“Warmold ten Zijthoff, regiodirecteur Utrecht bij Stedin: “Om de problemen als gevolg van de drukte op het elektriciteitsnet te beheersen, moet er een mix aan oplossingen worden ingezet. Een energy hub is een van de oplossingen die ruimte op het net kan bieden. Ik ben dan ook heel blij met dit initiatief van de ondernemers op bedrijventerrein Nijverkamp, waarbij zij flexibel met elektriciteit omgaan. Met de betrokken partijen gaan we kijken hoe we de energy hub op dit terrein optimaal kunnen inzetten. Zodat de ondernemers hun bedrijf verder kunnen ontwikkelen en tegelijkertijd het net goed in balans blijft. Zowel het laag- en middenspanningsnet als het hoogspanningsnet.”

Provincie Utrecht

De provincie Utrecht heeft samen met Stedin een aanpak ontwikkeld om energy hubs mogelijk te maken. Van Essen: “De beperkte capaciteit van het elektriciteitsnet remt vele ondernemers. Als provincie werken we samen met Stedin, Tennet en gemeenten in de ‘Energy Board provincie Utrecht’ aan slimme oplossingen. We zijn heel blij dat ondernemers op Nijverkamp nu de mogelijkheid gaan verkennen en dat wij daar als provincie met het parkmanagement, Stedin en de gemeente bij betrokken zijn. We leren van dit proces om in het vervolg ook andere bedrijventerreinen nog beter te kunnen helpen.”

Bedrijvenkring Ondernemend Veenendaal

Voorzitter Gerrit Valkenburg van Bedrijvenkring Ondernemend Veenendaal (BOV) ziet dat voor ondernemers een stabiel en betrouwbaar energienet de hoogste prioriteit heeft: “Vanwege de netcongestie moeten bedrijven nu bijvoorbeeld op piekmomenten hun zonnepanelen afkoppelen of kunnen ze niet groeien. Daarom is een energievoorziening die aansluit op de behoefte voor ons zo belangrijk. Ook omdat we zo verduurzaming kunnen blijven stimuleren.”

Onderzoek

In de komende maanden wordt op het terrein Nijverkamp onderzocht of een Smart Energy Hub haalbaar en kansrijk is. En op welke manier bedrijven daarin met elkaar kunnen samenwerken. Over een half jaar wordt de stand van zaken bekeken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio