2.8 C
De Bilt

Criminaliteit Wijk bij Duurstede licht gedaald in 2022

Wijk bij Duurstede Het totaal aantal geregistreerde misdrijven in de gemeente Wijk bij Duurstede daalde in 2022 met 18% vergeleken met 2021. Dit blijkt uit het jaarlijkse veiligheidsbeeld voor de gemeenten in Midden-Nederland van het Bureau Regionale Veiligheidsstrategie (RVS). Vooral traditionele vormen van criminaliteit, zoals woninginbraken en vernielingen, daalden flink. Net als de meldingen van overlast veroorzaakt door de jeugd.

De criminaliteitscijfers laten over het algemeen een positief beeld zien

Zo nam het aantal woninginbraken in de gemeente af. Van 43 woninginbraken in 2021 liep het aantal terug naar 28 inbraken in 2022. Dat is een daling van 34%. Het aantal vernielingen nam ook af: van 58 meldingen in 2021 ging het naar 43 meldingen in 2022. Zelfs de cijfers van gedigitaliseerde criminaliteit zoals whatsappfraude en fraude met online aankopen volgden deze dalende trend; van 130 incidenten in 2021 naar 95 incidenten in 2022. Ondanks deze dalingen ziet de gemeente een blijvende rol weggelegd voor zichzelf in het voorkomen van slachtofferschap.

Blijvende aandacht voor het voorkomen van criminaliteit

Burgemeester Iris Meerts: “De daling in de cijfers van geregistreerde misdrijven in onze gemeente is een positieve ontwikkeling. Maar het zegt niet altijd iets over hoe veilig men zich voelt. Bovendien doet lang niet iedereen aangifte. Daarom blijven we inzetten op het voorkomen van (gedigitaliseerde) criminaliteit. Dat kan de gemeente niet alleen: daar hebben we ook onze inwoners en ondernemers bij nodig.”

Welkom op de voorlichtingsavond digitale veiligheid en ondermijning

“Op 9 februari organiseren we om 19.00 uur een voorlichtingsavond in het Huis van de Gemeente,” zegt burgemeester Meerts. “U leert daar meer over digitale veiligheid en ondermijning en weet na afloop waar u op moet letten. Dat is belangrijk, want hoewel veel mensen er van alles aan doen om inbraak in hun huis te voorkomen, staat hun digitale ‘deur’ vaak nog open.

Er waren meer meldingen over verwarde personen

Het aantal meldingen van overlast door verwarde personen nam flink toe, van 64 meldingen in 2021 naar 134 meldingen in 2022. Veel meldingen komen binnen over een kleine groep mensen. Een andere opvallende stijger is het aantal winkeldiefstallen, dat in onze gemeente net als in de rest van het land toeneemt. In 2021 werden vier winkeldiefstallen geregistreerd en in 2022 waren dat er 10.

Samenwerken voor een veilig Wijk bij Duurstede

Om criminaliteit te voorkomen werkt de gemeente samen met de politie en overheidspartijen. Maar ook (groepen) inwoners, ondernemers en het jongerenwerk zijn belangrijke partners. Burgemeester Iris Meerts: “Meldingen van inwoners over verdachte situaties kunnen we goed gebruiken in de strijd tegen criminaliteit. Door deze meldingen kan de politie sneller ter plaatse zijn, een beter beeld krijgen en een adequate inzet bepalen.”

Kijk voor meer informatie over het voorkomen van criminaliteit op www.wijkbijduurstede.nl/veiligheid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio