16.3 C
De Bilt

Escaperoom Plasticsoep van IVN Het Groene Wiel boekt groot succes in Wageningen

De Escaperoom Plasticsoep, ontwikkeld door IVN Het Groene Wiel, is een doorslaand succes gebleken in de gemeente Wageningen. Dit jaar heeft het lesprogramma al in 14 klassen plaatsgevonden, waarbij maar liefst 371 leerlingen zijn ontsnapt aan de plasticsoep.

Vandaag was het de beurt aan de leerlingen van groep 7 en 8 van Openbare Basisschool De Nijenoord om kennis te maken met dit innovatieve lespakket. Wethouder Erik-Jan Bijleveld van de gemeente Wageningen deed enthousiast mee en benadrukte het belang van dit onderwijsinitiatief: “We zijn blij met deze les. Het is voor ons van groot belang om educatie te bieden aan de leerlingen in Wageningen over dit belangrijke onderwerp.” 

Escaperoom Plasticsoep

Het lesprogramma neemt de leerlingen van Basisschool De Nijenoord op een speelse manier mee langs fysieke puzzels, een digitale game en andere uitdagingen. Ze volgen de route van plastic zwerfafval, vanaf het ontstaan tot aan de oceaan. Tijdens de verschillende uitdagingen in de escaperoom krijgen de deelnemers niet alleen inzicht in de problematiek van zwerfafval, maar maken ze ook kennis met helden die de strijd tegen dit afval zijn aangegaan.

Wethouder Erik-Jan Bijleveld bezoekt Escaperoom Plasticsoep. Foto: IVN Het Groene Wiel

De centrale vraag aan de leerlingen luidt: Word jij ook een held in de strijd tegen de plasticsoep? Gedurende een twee uur durend spel ontdekken de leerlingen spelenderwijs de oorzaken, oplossingen en hun eigen mogelijkheden met betrekking tot zwerfafvalproblematiek. De escaperoom vindt plaats in het klaslokaal en wordt met de hele klas gespeeld. 

Rijnoevers in Wageningen vervuild met plastic zwerfafval

Er is wereldwijd veel aandacht voor de plasticsoep. De aanvoer van plastic afval vanuit rivieren is echter nog een onderbelicht probleem. IVN Natuureducatie en Stichting De Noordzee bundelen hun krachten en brengen hierin verandering met het project Schone Rivieren. Het doel is het realiseren van ‘plasticvrije rivieren in Nederland in 2030’.

Ondanks de opruimwerkzaamheden van vele vrijwilligers in Wageningen, blijven de rivieroevers vervuild. Tijdens de recente meting in het voorjaar van 2023 ontdekten onderzoekers van Schone Rivieren gemiddeld 160 stuks afval per 100 meter langs de Nederrijn. Dit aantal is echter slechts een fractie van het werkelijke aantal, omdat de monitoring op specifieke locaties plaatsvond.

Het is daarom van groot belang dat we blijven inzetten op samenwerking om het zwerfafvalprobleem op te lossen. Schone Rivieren zet zich in voor aanpak bij de bron. Zo wordt er samen met overheden en het bedrijfsleven gewerkt aan oplossingen en helpen we consumenten bewuste keuzes te maken om plasticvervuiling te voorkomen. De Escaperoom Plasticsoep voor basisschoolleerlingen is daar een goed voorbeeld van.

Escaperoom Plasticsoep in andere riviergemeenten

Het lespakket van de Escaperoom Plasticsoep is niet alleen beschikbaar voor scholen in Wageningen, maar ook voor andere riviergemeenten. De droom is dat alle kinderen langs de grote rivieren in Nederland deelnemen aan de escaperoom en zich zo bewust worden van het probleem, de oplossingen en hun eigen mogelijkheden. Riviergemeenten kunnen het lespakket bestellen via de website van IVN Het Groene Wiel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio