3.2 C
De Bilt

Met expo Gouden Vrouwen brengt Stadsmuseum Rhenen Frankische schatten thuis

Stadsmuseum Rhenen organiseert bijna 75 jaar na de ontdekking van de grootste begraafplaats van de vroege middeleeuwen (400-800 na Chr.) in Nederland – op de Donderberg te Rhenen – iets unieks. Het Rijksmuseum van Oudheden uit Leiden brengt 150 schatten uit de 1100 graven terug naar Rhenen.

Flonkerende sieraden met edelstenen uit India, munten, prachtig bewerkte gespen, delicaat glaswerk, huisraad en wapens. Geschenken die mannen, vrouwen en kinderen meekregen voor een leven in het hiernamaals.

Stadsmuseum Rhenen

De vondsten krijgen een plek in de expositie ‘Gouden Vrouwen. Frankische schatten thuisgebracht’ in Stadsmuseum Rhenen. De tentoonstelling is een duik in de verrassend rijke cultuur van de Franken, die zo’n 20 generaties lang leefden op de Utrechtse Heuvelrug.

Frankische vrouwen staan vol in de schijnwerpers. Anders dan het imago dat aan de Franken kleeft (‘een mannenwereld vol bloeddorstige strijders’), telden vrouwen mee. Ze waren ‘goud’ voor de samenleving. De tentoonstelling vindt plaats van 9 april tot en met 7 december 2024.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio