12.2 C
De Bilt
donderdag, 30 maart 2023

Extra maatregelen bodemsanering voormalig drugslab Overberg in Utrechtse Heuvelrug

De gemeente Utrechtse Heuvelrug gaat extra maatregelen treffen bij de bodemsanering van het voormalige drugslab in Overberg. Oorspronkelijk was het plan om de verontreiniging volledig te verwijderen door tot vier meter diepte af te graven. Inmiddels is gebleken dat dit niet haalbaar is,  omdat de verontreiniging ook dieper zit.

Volledige sanering niet haalbaar

De sanering aan de Spoorlaan 35 is in november 2022 gestart. Tijdens de uitvoering bleek dat het volledig verwijderen van de verontreiniging een grote technische uitdaging is. Het is dan heel goed mogelijk dat daarbij toch een deel van de verontreiniging achterblijft. Hiermee wordt het oorspronkelijke doel niet gehaald.

Bodemsanering op advies van deskundigen

Over de uitvoering heeft de gemeente zich uitvoerig laten adviseren door deskundigen. In intensief contact met de provincie, OdrU en het waterschap is beoordeeld wat verwacht kan worden van de gemeente inzake redelijkheid en billijkheid in het licht van de zorgplicht (art. 13 Wet bodembescherming). Gegeven de nieuwe situatie heeft de gemeente gekozen voor een aangepaste uitvoering die een goed eindresultaat levert maar waarbij minder technische en financiële risico’s worden gelopen. Na de sanering is de locatie weer geschikt om op te kunnen wonen.

Oude saneringsplan weer actueel

In de praktijk betekent dit dat nog steeds in grote lijnen het oude saneringsplan wordt uitgevoerd en de verontreiniging tot vier meter wordt ontgraven. Wat verandert is dat er een verontreiniging achterblijft die in de gaten wordt gehouden via grondwatersanering en monitoring.

Drugslab

Op de locatie is in maart 2020 een drugslab ontdekt. Dit lab heeft de bodem en het grondwater op het perceel flink verontreinigd. Omdat de eigenaar de sanering niet ging uitvoeren stond de gemeente wettelijk gezien helaas aan de lat en moest met gemeenschapsgeld zelf de bodemsanering laten uitvoeren.

Het Rijk en de provincie bekostigen deels de sanering. Voor de gemaakte kosten van de spoedsanering is de eigenaar in 2020 al aansprakelijk gesteld. De eigenaar wordt na afloop van de sanering geheel aansprakelijk gesteld voor alle gemaakte kosten. De bodemsanering aan de Spoorlaan 35 in Overberg is in november 2022 gestart.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio