14.7 C
De Bilt
dinsdag, 3 oktober 2023

Gedachteniskerk Rhenen krijgt nieuwe toekomst door unieke samenwerking

Ruim drie jaar nadat de Stichting Vrienden van de Gedachteniskerk – toen in oprichting – zich positioneerde als kandidaat koper voor deze bijzondere R.K. kerk in Rhenen, kan zij eindelijk opgelucht adem halen. “Het was een proces van de lange adem, en behoorlijk hobbelig”, zegt voorzitter Monique van de Vijver. De grootste uitdaging was om aan de onderhandelingstafel te blijven zitten.

Uiteindelijk kan dat alleen als je in staat bent om de centen op tafel te leggen. “Daarvoor was een partner in de aankoop nodig die niet alleen onze doelstellingen deelde, maar ook de financiële risico’s wilde dragen én op een gelijkwaardige manier met ons samen wilde werken. Een speld in een hooiberg…”, vervolgt Van de Vijver. Deze partner werd uiteindelijk gevonden in erfgoedbeheerder- en ontwikkelaar Ingenious Tomorrow uit Veenendaal.

Tomorrow

Tomorrow is in het leven geroepen door moederbedrijf Ingenious, een behoorlijk unieke projectontwikkelaar, opgericht in 2009, die duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid hoog in het vaandel heeft staan. “Veel van ons erfgoed gaat verloren”, zegt bestuurder-eigenaar Johan van den Essenburg, “en daarmee een schat aan bijzondere bouwwerken en hun geschiedenis.” Het doel van Ingenious Tomorrow is daarom om historisch en architectonisch bijzondere gebouwen te behouden voor toekomstige generaties. “Gebouwen zijn een tastbare herinnering aan het verleden.

Gedachteniskerk

Als we onze kinderen en kleinkinderen straks alleen nog met plaatjes of filmpjes op een tablet kunnen laten zien hoe gebouwen er vroeger uitzagen, waarvoor ze hebben gediend in het verleden en wat ze hebben betekend voor onze maatschappij, dan zijn we morgen letterlijk uit het oog verloren.” Vandaar de naam ‘Tomorrow’. “Gebouwen moeten ook verbonden zijn aan mensen. Alleen dan kun je ze levend houden.

Daarom werken we bij voorkeur samen met stichtingen die lokaal verankerd en betrokken zijn, zoals de Vrienden van de Gedachteniskerk. Ook is het niet eenvoudig voor door vrijwilligers gedragen stichtingen om de grote verantwoordelijkheid voor het onderhoud en de exploitatie van monumentale gebouwen te dragen. Wij kunnen ze hierbij helpen.

Stichting neemt voortouw bij herbestemmingsplan

Tomorrow zal formeel eigenaar zijn van het gebouw. De Stichting zal het voortouw nemen in de ontwikkeling van een herbestemmingsplan van de Gedachteniskerk, de exploitatie faciliteren en optreden als promotor en hoeder van het gebouw. “Het was even slikken voor ons,” bekent Van de Vijver, “want hoeveel zeggenschap zouden we dan nog houden?”.

Uiteindelijk vonden de bestuursleden unaniem dat juist deze constructie meer kans op succes zou bieden. Temeer gezien de enorm gestegen kosten, die aankoop en exploitatie door de Stichting tot een bijzonder hachelijke onderneming zouden hebben gemaakt. De kracht voor beide partijen zit hem juist in de samenwerking. Beide partijen hebben veel vertrouwen in een mooie toekomst voor de Gedachteniskerk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio