9.6 C
De Bilt

Imert Moret is de duurzame held van 2023 van Veenendaal

Veenendaler Imert Moret is uitgeroepen tot Duurzame held van 2023. De inwoner van Dragonder-Oost zette zich het afgelopen jaar in voor verregaande verduurzaming van zijn woning én zijn buurt. Wethouder Marco Verloop reikte hem maandag een bokaal uit. De bekendmaking vormt tevens de aftrap van de Week van Duurzaam Veenendaal, die loopt van 30 oktober tot en met 4 november.

Imert Moret is al een tijd bezig met duurzaamheid en vervult in die zin een echte voorbeeldrol. Zo heeft hij zonnepanelen, vloerverwarming, een inductieplaat, en rijdt hij elektrisch. Ook is hij bezig met de aanschaf van een warmtepomp. Daarmee kan hij aardgasvrij wonen. Voor deze aanschaf maakte hij gebruik van de subsidieregeling voor innovatieve warmtetechnieken; een subsidie specifiek bedoeld voor Dragonder-Oost.

Het afgelopen jaar kwam hier zijn lidmaatschap van de meedenkgroep in Dragonder-Oost bij. Deze groep is opgericht om samen met de gemeente te bekijken hoe de buurt het beste van het aardgas af kan gaan. Dragonder-Oost is een van de eerste buurten waar een plan voor aardgasvrij wonen wordt gemaakt. Imert is actief betrokken bij het uitwisselen van kennis, die onmisbaar is voor het aardgasvrij maken van zijn buurt.

Imert Moret maakt ook anderen enthousiast: ‘Leren van elkaar’

Wethouder Marco Verloop (duurzaamheid): “Imert staat bekend als een inwoner die zich onderscheidt door zijn bescheidenheid en vastberadenheid. Door te vertellen over de obstakels die hij tijdens het verduurzamen tegenkwam, effent hij het pad voor anderen. Daarnaast is betaalbaarheid voor hem een speerpunt. In die zin sluiten zijn opvattingen perfect aan op de uitgangspunten die onze gemeente voor de energietransitie heeft opgesteld: betaalbaar, duurzaam en betrouwbaar.

Imert laat zien hoe belangrijk het is om niet alleen zelf te verduurzamen, maar ook anderen te enthousiasmeren. Kennisoverdracht en het uitwisselen van ervaringen zijn cruciaal in de energietransitie. Elke inwoner, elke organisatie: we kunnen allemaal van elkaar leren. Dragonder-Oost is de eerste buurt waarvoor we concrete plannen maken om van het aardgas af te gaan. In zekere zin neemt Imert zodoende niet alleen het voortouw in zijn buurt, maar in de hele gemeente.”

Week van Duurzaam Veenendaal

Elk najaar organiseren de gemeente Veenendaal en stichting Veenendaal4Fair de Week van Duurzaam Veenendaal. Tijdens de week worden er allerlei duurzame activiteiten en workshops gehouden. Sinds vorig jaar wordt de week afgetrapt met het uitroepen van de duurzame held van het jaar. In 2022 was dit Sjors Dijk, docent op basisschool Max.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio