16.3 C
De Bilt

Voor nieuw Integraal Veiligheidsplan zet gemeente Utrechtse Heuvelrug belangrijke stap

Gemeente Utrechtse Heuvelrug werkt sinds 2019 intensief samen voor één Integraal Veiligheidsplan (IVP), met de gemeenten Renswoude, Rhenen, Veenendaal en Wijk bij Duurstede, de politie en het Openbaar Ministerie. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten het gezamenlijk Integraal Veiligheidsplan ter vaststelling aan te bieden aan de gemeenteraad.

Gezamenlijke focus

De vijf gemeenten maken samen onderdeel uit van één politieteam: het basisteam Heuvelrug. Tot 2019 werkten de gemeenten onafhankelijk van elkaar aan het borgen en verbeteren van de veiligheid. Dubbele capaciteitsvragen aan de politie voor dezelfde onderwerpen resulteerde in een versnipperde en onsamenhangende inzet. Belangrijker is dat vele vormen van criminaliteit landelijk of regionaal voorkomen, en zich dus niet aan gemeentegrenzen houden. Woninginbraken, maar ook de handel in verdovende middelen zijn daar twee voorbeelden van.

Integraal Veiligheidsplan

Het Integraal Veiligheidsplan ( IVP) brengt  focus aan. Het bevat gezamenlijke doelstellingen om de leefbaarheid en veiligheid in de woonomgeving van de vijf gemeenten te behouden en, daar waar nodig, te verbeteren. De voorgestelde gezamenlijke prioriteiten zijn het voorkomen en bestrijden van ondermijning, het versterken van de digitale veiligheid en het voorkomen van maatschappelijke onrust. Het IVP geldt voor een periode van vier jaar en verloopt, nadat de gemeenteraad het heeft vastgesteld, op 31 december 2026.

Lokaal maatwerk

Uiteraard is er naast de samenwerking op gezamenlijke prioriteiten ook voldoende ruimte voor lokale speerpunten op het gebied van veiligheid. Naast een gezamenlijk IVP stelt het college telkens een lokaal uitvoeringsprogramma vast. Het college stelt het lokale uitvoeringsprogramma pas vast nadat de gemeenteraad een besluit heeft genomen over het gezamenlijke IVP.

Zo is er op lokaal niveau extra aandacht voor de gecombineerde inzet van zorg en veiligheid bij individuen met complexe problemen of onbegrepen gedrag, maar ook een veilige toekomst van jeugdigen staat hoog op de agenda. De inzet zal zich richten op het voorkomen dat jongeren een criminele carrière starten of overlast veroorzaken. Tegelijkertijd zal er aandacht zijn voor het bieden van een plek waar jongeren met leeftijdsgenoten samen kunnen komen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio