15.7 C
De Bilt

Met “Samen Duurzaam Doen” geeft college invulling aan duurzaamheidsambities

De aarde gezond en leefbaar houden: dat doen we samen. Samen Duurzaam Doen dus. Internationaal zijn hierover belangrijke afspraken gemaakt. Maar het begint in de eigen gemeente, in je eigen dorp, bij de keuzes die we zelf maken. Samen kunnen we het verschil maken. Voor onszelf, onze familie en vrienden, onze kinderen en kleinkinderen. En voor iedereen die op deze aarde leeft. Er gebeurt er al veel op het gebied van duurzaamheid en gaan we de komende jaren nog meer en nog grotere stappen zetten op weg naar klimaatneutraliteit.

De energietransitie is een van de meest urgente opgaven van deze tijd. CO₂-uitstoot zorgt voor een stijging van de gemiddelde temperatuur op aarde. De gevolgen, zoals extremer weer in de vorm van lange periodes van hitte en heftigere regenbuien, herkennen we allemaal. De CO2-uitstoot moet daarom omlaag om extreme klimaatverandering tegen te gaan.

Samen Duurzaam Doen

In het uitvoeringsprogramma “Groen en Duurzaam Doen” is duurzaamheid één van de prioriteiten in gemeente Utrechtse Heuvelrug. Met de routekaart ‘Samen Duurzaam Doen’ laten we zien dat we als gemeente onze verantwoordelijkheid nemen. We zijn vastbesloten de CO₂-uitstoot in de Utrechtse Heuvelrug terug te dringen. In de routekaart staat hoe we hier aan werken.

We beginnen natuurlijk niet bij nul. We laten zien op welke manier we al volop aan de slag zijn en welke projecten en initiatieven we in de komende jaren verwachten. Onze ambitie is 55% minder CO₂-uitstoot in 2030 ten opzichte van 1990. Dit is een tussenstap om uiteindelijk in 2050 geen CO2 meer uit te stoten in onze gemeente. We zijn dan CO2-neutraal. Dit is nodig, zodat ook toekomstige generaties nog kunnen genieten van de prachtige Utrechtse Heuvelrug.

Wethouder Karin Oyevaar:

“Samen Duurzaam Doen. Dat is voor de een isoleren, energie besparen, elektrisch rijden of zonnepanelen op het dak. En voor de ander betekent het de verwarming een tikje lager, de fiets wat vaker pakken, afval scheiden of spullen repareren in plaats van vervangen.

In de nieuwe routekaart beschrijven we wat onze ambities zijn op verschillende duurzaamheidsthema’s. En geven we aan wat we al doen, wat we op willen pakken de komende jaren en hoe we dat willen doen. Deze routekaart geeft een goed beeld waar we nu staan en wat ons nog te doen staat.

Het is aan ons allen om die ambities te realiseren: Samen Duurzaam Doen. Zo blijft de Utrechtse Heuvelrug ook in de toekomst een gemeente waar we met z’n allen met plezier wonen, werken en recreëren.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio