16.3 C
De Bilt

Stadsstrand wint prijs voor meest inspirerende binnenstadsproject

Het Stadsstrand heeft van Platform Binnenstadsmanagement de prijs voor ‘Meest Inspirerende Binnenstadsproject’ ontvangen. Veenendaal nam samen met achttien andere (binnen)steden deel aan de verkiezing. De steden presenteerden projecten die impact hebben gehad op hun binnenstad. Veenendaal werd winnaar van het thema ‘leefbaar en sociaal’.

Dylan Lochtenberg, wethouder gemeente Veenendaal: “Het Stadsstrand is ooit begonnen als inititatief van een aantal betrokken Veenendalers, verenigd in het Stadslab. Zij doopten het om tot Landjepik en organiseerden hier een aantal jaar allerlei activiteiten. Het initiatief werd omard door Veenendaal. Ik ben dan ook trots dat we naar onze inwoners geluisterd hebben. En dat we het aandurfden om out-of-the-box naar de gebiedsbestemming te kijken.

Zo is samen met het centrummanagement en de ondernemers, een plek ontstaan waar ontmoeting, spelen en sfeer centraal staan. De prachtige (strand)huizen met daaronder horeca van ontwikkelaar Ingenious Vastgoed, naar ontwerp van Mies Architectuur, geven het gebied extra sfeer. Met deze prijs krijgen we nu ook landelijke erkenning voor deze gedurfde plek.”

Het Stadsstrand is een unieke plek

De jury beoordeelt dit project als uniek door de gedachte om economisch gewin te laten liggen en echt een sociale plek voor de bewoners van Veenendaal te realiseren. Met een haast organische groei van het gebied is de ultieme dynamiek en participatie ontstaan om het gebied leefbaar en sociaal te maken en te houden.

Het Stadsstrand heeft, volgens de jury, grote impact gehad op het thema ‘leefbaar en sociaal’. Er is veel flexibiliteit en enthousiasme getoond en er is meebewogen met de ontwikkelingen in de samenleving. Door met de mensen in Veenendaal in gesprek te gaan, heeft Veenendaal als stad een nieuwe plek gerealiseerd, die niet meer weg te denken is uit de binnenstad.

Een plek om trots op te zijn

Binnenstadsmanager Henny Jansen mocht de prijs in ontvangst nemen: “Ik stond met plaatsvervangende trots op het podium. Dankzij een super mooi initiatief van een aantal enthousiaste Veenendalers die ooit het stukje grond ‘gestolen’ hebben. En dat met veel lef is opgepakt door Gemeente Veenendaal.”

De prijs voor het Meest Inspirerende Binnenstadsproject wordt ieder jaar uitgereikt aan toonaangevende en inspirerende projecten uit binnensteden in Nederland. Het doel van deze verkiezing is het inspireren en het leren van elkaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio