16.8 C
De Bilt
zaterdag, 25 mei 2024

Zandweg in Wijk bij Duurstede eerste automatisch oplaadbare weg van Nederland

Met de ontwikkeling van de vernieuwde Zandweg heeft de gemeente Wijk bij Duurstede de primeur van de eerste automatisch oplaadbare weg in Nederland. In samenwerking met studenten van de TU in Delft werkte wethouder Hans Buijtelaar de afgelopen jaren aan de zogeheten inductieweg. Elektrische auto’s worden op de Zandweg opgeladen door er alleen maar overheen te rijden.

Primeur in Nederland op Zandweg

Er wordt al jaren geëxperimenteerd met de zogeheten charging lanes, maar Buijtelaar is trots dat juist de Wijkse Zandweg de primeur krijgt van de eerste werkbare laadweg in Nederland.

Frits van der Leije, bewoner en lid werkgroep Zandweg, is ook enthousiast. Hij reed vorig jaar op een soortgelijke inductieweg in Zuid-Italië. ‘Ik had er nog nooit van gehoord, maar het zag er anders uit dan wat ik ooit had gezien’.

Een handige manier om minder oplaadplaatsen bij huizen aan te hoeven leggen

Duurzaamheid staat hoog op de agenda van de gemeente en elektrisch rijden hoort daarbij. De kilometerlange oplaadbare weg biedt een goed alternatief voor het plaatsen van individuele laadpalen bij de bewoners voor de deur. ‘Nu het energienet overvol is, kunnen we op deze manier veel efficiënter met de capaciteit omgaan’, benadrukt de wethouder.

De maximum snelheid gaat waarschijnlijk iets omhoog

‘Het is wel belangrijk dat voor een optimale laadopbrengst er een minimale snelheid wordt behaald van 60 km per uur,’ zegt Hans Buijtelaar. ‘Ik verwacht dat een uitzondering op de huidige maximale snelheid van 50 km/u snel zal worden goedgekeurd’. Ook zal de gemeenteraad binnenkort de extra kosten voor dit innovatieve plan behandelen.

Om 14.00 uur op maandag 1 april 2024 plaatst de wethouder in samenwerking met omgevingsmanager Mike Valkenhoff van Hendrikse Wegenbouw de eerste inductie-unit. Dat gebeurt op de hoek Zandweg/Steenstraat.

In februari startte de aannemer Hendrikse Wegenbouw met een ingrijpende vernieuwing van de Zandweg. De weg wordt veiliger, mooier en groener. Als alles volgens planning verloopt, is de nieuwe Zandweg in december 2024 klaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio