9.9 C
De Bilt

1.000 militaire parachutisten bij herdenking Market Garden

Ede – Ter nagedachtenis aan de luchtlandingsoperatie Market Garden tijdens de Tweede Wereldoorlog, organiseert Defensie een grote internationale parachutistenoefening. 1.000 militairen uit acht verschillende landen doen mee aan de oefening ‘Falcon Leap’. Op de historische dropzone, de Ginkelse Heide springen de parachutisten dagelijks van 19 tot en met 22 september. Als sluitstuk vindt op zaterdag 22 september een massale dropping  plaats tijdens de officiële herdenking van Market Garden.

In de week voorafgaand aan de herdenkingssprongen, houdt de luchtmobiele brigade samen met het 336 Hercules Squadron van vliegbasis Eindhoven de internationale parachutistenoefening Falcon Leap. Tijdens deze oefening springen de militairen vanaf woensdag 19 september meerdere malen op de Ginkelse Heide nabij Ede. De parachutisten springen ook uit militaire transportvliegtuigen uit Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië, Polen, de Verenigde Staten. De vliegtuigen vertrekken vanaf vliegbasis Eindhoven.

Publiek

Op zaterdag 22 september is de Ginkelse Heide opengesteld voor het publiek.  Tussen 10.00 en 14.00 uur landen daar zo’n 1.000 parachutisten. Ook geeft het Defensie Helikopter Commando een demonstratie van het optreden van luchtmobiele militairen met helikopters. Daarna staan er helikopters aan de grond, die kunnen worden bezichtigd. Voor meer informatie over het publieksevenement op zaterdag 22 september, zie www.ede.nl/in-de-gemeente-ede/

Market Garden

Tijdens de operatie Market Garden landden op 18 september 1944 ruim 2.000 Britse en Poolse parachutisten op de Ginkelse Heide. Net zoals de geallieerden 75 jaar geleden staat de luchtmobiele brigade nu ook schouder aan schouder met bondgenoten.

Melding geluidshinderklachten vliegbewegingen

Het kan zijn dat omwonenden hinder ondervinden van de oefening. Klachten kunnen worden ingediend via www.luchtmacht.nl. Voor vragen en eventuele geluidshinderklachten is ook het gratis telefoonnummer 0800 – 0226033 bereikbaar. Wilt u meer weten over vliegbewegingen, zie luchtmacht.nl/vliegbewegingen of NOS teletekst pagina 766.

bron: ministerie van Defensie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio