15.6 C
De Bilt

3 bruggen maken Bloemendal goed bereikbaar: de Tweelingbruggen en de Slangenbrug

Om de nieuwe wijk Bloemendal in Barneveld goed bereikbaar te maken is dinsdagochtend 9 april gestart met het plaatsen van drie bruggen. Er komt een brug voor autoverkeer en een brug voor fietsers en voetgangers (Tweelingbrug) in het verlengde van de Laan van Verzet. Aan het einde van het Koeriersterspad komt een brug voor fietsers en voetgangers (Slangenbrug) om een fietsverbinding naar de Bloemendaallaan mogelijk te maken.

De afgelopen maanden is al een groot deel van de bruggen geprefabriceerd door de firma Damsteegt. Hierdoor is de uitvoeringsperiode zo kort mogelijk en de overlast voor de omgeving beperkt. De brugdelen wordt op dinsdagochtend met vrachtwagens vervoerd vanaf de fabriek in Meerkerk en komen via de A27, A28, A1, A30 en de Laan van Verzet naar de wijk Bloemendal. Vanwege het grote formaat van de brugdelen gebeurt dit met exceptioneel transport.

Montage

De brugdelen van de Tweelingbrug worden dinsdag vanaf 7.00 uur op de locatie in de wijk samengesteld tot één geheel. Dit gebeurt met een telekraan die de brugdekken van de vrachtwagens tilt en aanbrengt op de landhoofden van de brug. Deze landhoofden zijn vorige week geplaatst. De verwachting is dat de Tweelingbrug rond 14.00 uur volledig is gemonteerd. Aanstaande donderdag wordt de Slangenbrug gemonteerd.

Afmetingen bruggen

De Tweelingbrug heeft een overspanning van 13 meter en een breedte van 6,5 en 7,0 meter. De Slangenbrug heeft deze kenmerkende naam vanwege zijn vormgeving. De brug is namelijk zowel in verticale als in horizontale richting gebogen en ‘kronkelt’ als het ware door het landschap heen. De Slangenbrug is in totaal bijna 42 meter lang en 6,5 meter breed.

Materiaalkeuze

De Tweelingbrug bestaat uit betonnen landhoofden en betonnen brugdekken. De Slangenbrug is gemaakt van composiet, een glasvezelversterkt kunststof materiaal.

Composiet is zeer geschikt voor de toepassing in de bijzondere vorm van de brug en heeft een zeer lange levensduur. Daarnaast wordt er met een composiet brugdek bespaard in materiaalgebruik, doordat composiet (door zijn hoge sterkte) zeer geschikt is voor grote overspanningen. Met de toepassing van betonnen bruggen bij de Tweelingbrug en een composiet brugdek bij de Slangenbrug, is het juiste materiaal toegepast op het type brug.

Gereed

Nadat de brugdekken van de drie bruggen zijn aangebracht moeten deze nog uitharden. De gemeente moet daarna nog de wegen aansluiten op de bruggen. De verwachting is dat de Tweelingbrug in het verlengde van de Laan van Verzet pas bij fase 2b in gebruik wordt genomen. De fietsbrug wordt nog dit jaar in gebruik genomen. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio