12.8 C
De Bilt

8.400 zonnepanelen op daken rijker in 2017

Apeldoorn – Begin 2017 richtte de gemeente Apeldoorn een ‘Taskforce zonne-energie’ op om de ontwikkeling en realisatie van zonne-energie bij bedrijven en instellingen te versnellen. Nu, krap een jaar later, is het behaalde resultaat behoorlijk indrukwekkend. Mede dankzij de Taskforce zonne-energie van de gemeente zijn in 2017 ongeveer 8.400 zonnepanelen gerealiseerd op daken van bedrijven, instellingen en de eigen gebouwen van de gemeente. En nog eens vele projecten zitten in de pijplijn. Zo bezocht wethouder Mark Sandmann gisteren het Apeldoornse bedrijf VRM. Later dit jaar telt ook het dak van dit bedrijf ongeveer 600 nieuwe zonnepanelen.

Zonnepanelen

Voorbeelden van bedrijven die zonnedaken realiseerden afgelopen jaar zijn Oukro, Oosterberg en Wasco. Daarnaast zit de gemeente zelf natuurlijk ook niet stil. Op meerdere panden van de gemeente kwamen zonnepanelen, zoals op CODA, ACEC, Werkgebouw Zuid en diverse gymzalen. Actueel voorbeeld: deze week is een begin gemaakt met het plaatsen van 360 zonnepanelen op het dak van sporthal Matenpark.

 

Meerwaarde Taskforce

De Taskforce zonne-energie richt zich primair op het ondersteunen van Apeldoornse bedrijven en instellingen, vanwege de enorme potentie die op de daken van dit soort gebouwen ligt. Ook verkent de Taskforce de mogelijkheden voor ontwikkeling van grootschalige zonne-energieparken in Apeldoorn.

zonnepanelen
ulleo / Pixabay

Wethouder Mark Sandmann: “Veel bedrijven willen aan de slag met zonne-energie maar weten niet waar te beginnen. Wij helpen ze dan heel graag op weg! De Taskforce helpt bedrijven om de mogelijkheden en feiten rond zonnepanelen op een dak in kaart te brengen, laat zien waar je allemaal aan moet denken en hoe je concreet een zonne-energie project kunt realiseren”.

40.000 zonnepanelen

Doelstelling van de gemeente is de realisatie van zo’n 40.000 nieuwe zonnepanelen in Apeldoorn voor eind 2020. Deze doelstelling is onder andere gebaseerd op scans die de Taskforce uitvoert om de enorme potentie die er is aan daken die wellicht geschikt zijn voor zonne-energie in kaart te brengen. Zo is bijvoorbeeld in kaart gebracht welke potentie er ligt op de daken van scholen, buurthuizen en wijkcentra.

 

Projectleider Anne Ten Brummelhuis van de Taskforce: “Als ik kijk naar de vele zonne-energie projecten die in ontwikkeling zijn, gaan we die doelstelling -samen met al onze partners- zeker halen. Maar natuurlijk geldt, hoe ruimer hoe beter”.

 

Samenwerking loont

De Taskforce zonne-energie werkt nauw samen met lokale energiecoöperaties (zoals deA), de Energieke regio’s, ondernemersverenigingen en bijvoorbeeld de Bedrijvenkring Apeldoorn (BKA). Om kennis te delen en elkaar te inspireren, maar samen optrekken is financieel ook aantrekkelijk. Bijvoorbeeld omdat bedrijven dan gezamenlijk zonnepanelen in kunnen kopen. Zo heeft het bedrijf VRM ook samen met BKA-Zuid het plan uitgewerkt om met vijf bedrijven in de buurt tegelijk panelen in te kopen.

 

Contact

Bent u werkzaam bij een Apeldoorns bedrijf of instelling en heeft u behoefte aan advies over dit onderwerp? Dan staat de Taskforce zonne-energie voor u klaar! U kunt contact opnemen met één van onze adviseurs via taskforce@apeldoorn.nl. Of lees op de website van de Omgevingsdienst Veluwe IJssel (inclusief ‘zonnepanelencalculator’) meer over de Taskforce zonne-energie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio