15.7 C
De Bilt

Airborne Luchtlandingen en Herdenking 2021

Ede – Zaterdag 18 september 2021, precies 77 jaar na de oorspronkelijke luchtlandingen, vonden de Airborne Luchtlandingen en Herdenking plaats op de Ginkelse Heide in Ede. Anders dan voorgaande jaren was het programma kleinschalig en beperkt toegankelijk. Vanmorgen sprongen enkele honderden para’s tijdens een massdrop. Aansluitend was de herdenking voor genodigden. Het publieksprogramma zorgt voor vermaak voor jong en oud.

Burgemeester René Verhulst: “Ik ben elk jaar trots dat we de Airborne met elkaar in vrijheid kunnen herdenken. Helaas dit jaar opnieuw met beperkingen en zonder de strijders van toen. Maar het belang van herdenken staat voorop. De geleverde strijd moet herdacht worden en onze vrijheid moet gevierd worden. En vandaag hebben we dat op een mooie manier met elkaar kunnen doen.”

uc?id=1lSagFtTwP8mKe4gyGvOOZhEFD 02SI1a
foto: Maarten Weij

Zaterdag 18 september is het precies 77 jaar geleden dat bijna 2000 para’s werden gedropt op de Ginkelse Heide in Ede als onderdeel van Operatie Market Garden. Het doel, de brug bij Arnhem veroveren, werd niet behaald. De slag mislukte, het bleek een brug te ver.

Publieksprogramma Airborne 2021

Buiten de luchtlandingen genoot het publiek van korte muziekoptredens, een breed opgezette Airborne-markt en de oude militaire voertuigen langs de heide. Alles was zodanig opgesteld dat men onderling voldoende afstand kon houden.

Bijzondere muziekoptredens en Koninklijke Erepenning

De muziekoptredens werden onder andere verzorgd door De Harmonie Ede. Voor hen was het een jubileumconcert, want De Harmonie Ede bestaat 100 jaar. Hiervoor ontvingen zij de Koninklijke Erepenning. Deze bijzondere penning werd door burgemeester Verhulst, namens de koning uitgereikt. Daarna volgde een prachtig optreden van de Regimentsfanfare “Garde Grenadiers en Jagers’.

De organisatie hoopt volgend jaar de Airborne Luchtlandingen en Herdenking als vanouds te kunnen organiseren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio