15 C
De Bilt

Barneveld zoekt vrijwilligers voor nieuwe AED’s

De gemeente Barneveld breidt het netwerk van AED’s uit met acht apparaten in de dorpskernen van Stroe, Garderen, Terschuur, Zwartebroek en Kootwijkerbroek. Zo ontstaat een dekkend netwerk van defibrillators waarmee mensen met hartfalen gereanimeerd kunnen worden. Voor het bedienen van deze nieuwe AED’s zijn vrijwilligers nodig.

Vrijwilligers voor inzetten AED’s

Om de nieuwe AED’s daadwerkelijk in te kunnen zetten, zijn er voldoende getrainde burgerhulpverleners nodig. Het AED Netwerk Barneveld roept daarom inwoners van de genoemde dorpskernen op zich aan te melden. De gemeente ondersteunt deze oproep van harte. Wethouder Hans van Daalen (gezondheid): ,,In levensbedreigende situaties kunnen burgerhulpverleners het verschil maken door alvast te starten met reanimeren en een AED te gebruiken. Elke seconde telt immers!”

Gratis cursus reanimatie/AED

Belangstellenden die nog niet beschikken over een reanimatiecertificaat, kunnen na aanmelding bij het AED Netwerk Barneveld een gratis cursus Reanimatie/AED volgen. Deze cursus wordt verzorgd door de VGGM en de gemeente Barneveld. Deelnemers zijn daarna inzetbaar als burgerhulpverlener in hun woonplaats. Zij krijgen jaarlijks een herhalingscursus en ontvangen twee keer per jaar een nieuwsbrief. Ook worden zij uitgenodigd voor evenementen en symposia rondom burgerhulpverlening. Aanmelden kan via aednetwerkbarneveld@vggm.nl.

Ook mensen met certificaat opgeroepen

Ook mensen die al in het bezit zijn van een geldig reanimatiecertificaat worden opgeroepen zich aan te melden of zichzelf in te schrijven via www.hartslagnu.nl. Zij zijn dan ook oproepbaar voor inzet van de AED’s in hun woonplaats. ,,Samen zorgen we zo voor een actief en levensreddend netwerk. Iedereen wil toch geholpen worden als zijn of haar hart het moeilijk heeft?”, aldus wethouder Van Daalen.

Uniek AED-netwerk in Barneveld

De gemeente werkt sinds 2008 aan het AED-netwerk, waarbij het niet alleen om een goede spreiding van het aantal apparaten gaat, maar ook om voldoende burgerhulpverleners per locatie. Dat moeten mensen zijn die in de buurt wonen, snel noodhulp kunnen leveren en weten hoe het apparaat werkt. Inmiddels zijn in Barneveld ruim achthonderd hulpverleners aangesloten op het AED-netwerk.

De Barneveldse gemeenteraad heeft in de zomer van 2019 gevraagd erop aangedrongen werk te maken van een dekkend AED-netwerk, met extra defibrillators. Met deze uitbreiding wordt hier uitvoering aangegeven door het college.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio