15.8 C
De Bilt

Bewoners Oldenbarneveldplein bedenken samen nieuw ontwerp voor ‘hun’ plein

Barneveld – Omwonenden, wijkbewoners en ondernemers hebben intensief samengewerkt om te komen tot een nieuw ontwerp voor het Oldenbarneveldplein in Barneveld. Daarbij zijn grote ambities op het gebied van duurzaamheid meegegeven aan de geselecteerde aannemer. De verwachting is dat het plein in december feestelijk wordt opgeleverd.

Om de sociale verbondenheid en het draagvlak in de wijk te versterken, is bij de herinrichting van het Oldenbarneveldplein gekozen voor co-creatie. Het proces begon zonder vooraf vastgesteld ontwerp, wat de ruimte gaf voor creatieve inbreng vanuit de buurt. Daarbij stelden wijkbewoners voor om vooraf een aannemer te selecteren om de ideeën, ook op het gebied van duurzaamheid, daadwerkelijk te kunnen realiseren.

Ontwerp praktisch uitvoerbaar

Vertegenwoordigers van de gemeente en geselecteerde aannemer Loohorst Landscaping, werkten als bouwteam samen met de buurtbewoners. Deze waardevolle samenwerking heeft geresulteerd in een ontwerp dat praktisch uitvoerbaar is én voldoet aan de wensen en behoeftes van de buurt. Ook de duurzame ambities, vooral op het gebied van circulariteit, konden door deze manier van samenwerken in stand worden gehouden.

Feestelijke oplevering Oldenbarneveldplein in december

De voorbereidingen voor de uitvoering zijn in volle gang. Materialen, bomen en planten zijn besteld en de werkelijke uitvoering start op 12 oktober. Voor die tijd staan er nog activiteiten gepland om de buurt te betrekken. Tussen 3 en 5 september zijn er in het Praatlokaal en het Koffielokaal Bronveld bijeenkomsten om activiteiten voor op het Oldenbarneveldplein te bedenken. Op 28 september wordt tijdens Burendag afscheid genomen van het oude plein. De feestelijke oplevering staat gepland voor december 2024.

Wethouder Jolanda de Heer: “Dit project laat zien hoe door samenwerken en samen beslissen een duurzaam en gezellig plein is ontworpen. Ook als het plein straks klaar is, willen we dat deze plek mensen in de buurt met elkaar blijft verbinden. Het zou geweldig zijn als maatschappelijke organisaties en onze gebiedsregisseur dit oppakken.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio