16.2 C
De Bilt

Bewonersparticipatie Barneveld volop in ontwikkeling

Er is waardering van bewoners voor informatieavonden, gebiedsregisseurs en voor de overige inzet van gemeente Barneveld om de inwoners te betrekken bij ontwikkeling van beleid en plannen. Zo blijkt uit de tweede tussentijdse evaluatie van het participatiebeleid. Daarmee lijkt de uitvoering van het participatiebeleid van de gemeente een stijgende lijn te vertonen.

Tegelijkertijd is er nog veel werk aan de winkel. Inwoners geven aan eerder te willen worden betrokken bij de besluitvorming, behoefte te hebben aan verschillende vormen van communicatie en willen beter weten wanneer ze waarover mogen meedenken. Ze geven de gemeente een kleine voldoende voor het participatiebeleid.

Onderzoek en ontwikkeling

Sinds de invoering van het Barneveldse participatiebeleid op 1 januari 2023 doet de gemeente periodiek onderzoek naar de werking in de praktijk. De zogeheten Tweede tussentijdse evaluatie die vorige week is gepubliceerd laat zien dat de gemeente intussen veel werk heeft verzet. Zo is er een scala aan middelen ontwikkeld om de bewoners en andere belanghebbenden te betrekken bij de plannen. Bovendien biedt de gemeente initiatiefnemers, zoals de ondernemers uit de woningbouw, ondersteuning via de website, handleidingen en folders om de bewoners optimaal te betrekken bij hun projecten.

Aansprekende voorbeeldprojecten

Daarnaast zet de gemeente ook bij haar eigen plannen een traject op om de omgeving te betrekken bij het initiatief. Uit aansprekende projecten blijkt dat dat goed heeft gewerkt, bijvoorbeeld bij de herinrichting van de Wolweg, het Oldenbarneveldplein en de samenwerking rond het Pastoriebos. Met bijeenkomsten en andere participatievormen zorgde de gemeente ervoor dat omwonenden en andere belanghebbenden invloed hadden op de plannen.

Bewonersinitiatieven

Tot slot ontstaan er ook plannen of ideeën van bewoners waar de gemeente een rol in moet spelen. Voorbeeld van zo’n bewonersinitiatief is de wens een kleine speelplek aan te leggen in het perkje in de buurt. De gemeente stelde een handleiding op waarmee de initiatiefnemers aan de slag kunnen.

Eind op weg

Het onderzoek naar de uitwerking in de praktijk laat zien dat de gemeente Barneveld een goed eind op weg is de bewoners bij alle plannen te betrekken, maar dat er nog extra aandacht nodig is. Zo stelt het rapport vast dat de gemeente een bredere laag van belanghebbenden moet betrekken bij de plannen dan alleen de mensen die altijd van zich laten horen. En dat de gemeente beter en sneller op burgerinitiatieven kan reageren.

Stapsgewijs verbeteren

In de Ontwikkelagenda bewonersparticipatie stelt het college nu aan de raad voor hoe het participatiebeleid in 2025 verder wordt verbeterd. Een belangrijk deel van de inspanning is erop gericht de organisatie van de gemeente verder structureel in te richten op de mogelijkheden de bewoners te betrekken bij het beleid. Daarnaast ontwikkelt de gemeente de wijze waarop zij omgaat met bewonersinitiatieven. Ook komt er aandacht voor meer online participatiemogelijkheden. Tot slot ontwikkelt de gemeente informatie over hoe bewoners zo breed mogelijk te betrekken bij de plannen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio