2.1 C
De Bilt

Blauwalg in Apeldoorns Kanaal Heerde

Apeldoorn – In het Apeldoorns Kanaal tussen de Bonenburgersluis en de Hezenbergersluis in Heerde heeft Waterschap Vallei en Veluwe blauwalg aangetroffen. Vermijd contact met het water en laat huisdieren hier niet zwemmen of drinken. Er worden waarschuwingsborden geplaatst.

Gevaar voor de volksgezondheid

Mensen die in contact komen met het water in dit zogeheten vijfde pand van het kanaal, kunnen huiduitslag en maag- en darmproblemen krijgen. Dat kan gebeuren bij het inslikken van water of als men via de huid of ogen in contact komt met de blauwalgen.

Voor mensen die toch in aanraking komen met het water is het voldoende om daarna goed te douchen. Kleine kinderen zijn kwetsbaarder, omdat zij vaak relatief meer water binnenkrijgen dan volwassenen. Dieren die het water drinken, kunnen ernstig ziek worden of er zelfs aan overlijden. Bij honden die ziek worden is het verstandig om bij een bezoek aan de dierenarts te melden dat het dier met blauwalgen in aanraking is geweest.

Ontstaan door hoge temperaturen

Omdat het stilstaand water is, is het niet mogelijk het water te verversen. De blauwalgen vormen een dunne laag op het water. Ze ontstaan door zogeheten cyanobacteriën die in stilstaand water naar het licht groeien bij hoge temperaturen in voedselrijk water.

In andere delen van het Apeldoorns Kanaal kunnen stoflagen op het water drijven, maar dit is geen blauwalg.

Meer informatie over blauwalg is te vinden op de website van Waterschap Vallei en Veluwe, www.vallei-veluwe.nl/blauwalg .

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio