17 C
De Bilt

Blauwalgen aangetroffen bij Koeweide en Norschoten in Barneveld

Waterschap Vallei en Veluwe heeft opnieuw blauwalgen aangetroffen in Barneveld. Het gaat om de Koeweide en een watergang bij de Wijnakker in de wijk Norschoten. De gemeente Barneveld plaatst waarschuwingsborden bij deze locaties. Eerder deze week heeft het waterschap blauwalgen aangetroffen in de vijver bij woonwijk De Vaarst.

De algen vormen een dunne drijflaag op het water. Blauwalgen ontstaan door zogeheten cyanobacteri├źn die in stilstaand water naar het licht groeien bij hoge temperaturen in voedselrijk water.

Blauwalgen gevaar voor volksgezondheid

Mensen die in contact komen met het water kunnen huiduitslag en maag- en darmproblemen krijgen. Dat kan gebeuren bij het inslikken van water of als men via de huid of ogen in contact komt met de algen.

Voor mensen die toch in aanraking komen met het water is het voldoende om daarna goed te douchen. Kleine kinderen zijn kwetsbaarder, omdat zij vaak relatief meer water binnenkrijgen dan volwassenen. Dieren die het water drinken, kunnen ernstig ziek worden of er zelfs aan overlijden. Bij honden die ziek worden is het verstandig om bij een bezoek aan de dierenarts te melden dat het dier met blauwalgen in aanraking is geweest.

Waarschuwingsbordjes

De gemeente plaatst waarschuwingsborden bij de watergangen. Mensen wordt aangeraden om contact met het water te vermijden en honden niet in de sloot te laten zwemmen of van het water te laten drinken.

Meer informatie over blauwalg is te vinden op de website van Waterschap Vallei en Veluwe, www.vallei-veluwe.nl/blauwalg .

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio