10.2 C
De Bilt

Blauwalgen aangetroffen in Ede-West en in Veldhuizen

Ede – Waterschap Vallei en Veluwe heeft in twee vijvers in Ede blauwalgen aangetroffen. Het gaat om de vijver tussen de Wijenburg en de Katenhorst in Veldhuizen en vijver tussen de Proosdijerveldweg en de Witte de Withstraat in Ede-West. De gemeente heeft bij beide vijvers waarschuwingsborden geplaatst. Vermijd contact met het water en laat honden niet in het water zwemmen of er van drinken.

Blauwalgen

De blauwalgen vormen een dunne drijflaag op het water. Dit ontstaat door zogeheten cyanobacteriën die in stilstaand water naar het licht groeien bij hoge temperaturen in voedselrijk water. Het is niet mogelijk om het water te verversen, omdat het een stilstaand water is.

Gevaar voor volksgezondheid

Mensen die in contact komen met het water kunnen huiduitslag en maag- en darmproblemen krijgen. Dat kan gebeuren bij het inslikken van water of als men via de huid of ogen in contact komt met de blauwalgen. Voor mensen die toch in aanraking komen met het water is het voldoende om daarna goed te douchen. Kleine kinderen zijn kwetsbaarder, omdat zij vaak relatief meer water binnenkrijgen dan volwassenen.

Dieren die het water drinken, kunnen ernstig ziek worden of er zelfs aan overlijden. Bij honden die ziek worden is het verstandig om bij een bezoek aan de dierenarts te melden dat het dier met blauwalgen in aanraking is geweest.

Waarschuwingsborden

De gemeente heeft waarschuwingsborden geplaatst bij de vijver. Mensen wordt aangeraden om contact met het water te vermijden en honden niet in de sloot te laten zwemmen of van het water te laten drinken. Meer informatie over blauwalg is te vinden op de website van Waterschap Vallei en Veluwe, www.vallei-veluwe.nl/.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio