15 C
De Bilt

Bomenproject Barneveld Centrum afgerond

Met het planten van de laatste bomen – twee in de Kampstraat en een tweede boom aan het Gowthorpeplein in Barneveld – is het bomenproject Barneveld centrum nu afgerond.
In totaal zijn er in het afgelopen plantseizoen 26 bomen geplant in het centrum.

Water op maat

De aannemer start binnenkort met het bewateren van de nieuwe bomen. Bij het rooien van de boom bij de kweker verliest een boom namelijk een deel van zijn wortels. Hierdoor kan een boom vaak niet genoeg water uit de bodem opnemen. Daarom krijgen deze in het eerste jaar extra water.

Bomen moet kunnen aarden in Barneveld

Daarnaast vindt het college het van belang dat het aarden van de bomen een succes wordt. Dat is in een versteende omgeving best een uitdaging. Daarom is er gekozen voor een modern monitoringsysteem en zijn bij de nieuwe exemplaren vochtsensoren geplaatst. Zo kan worden uitgelezen wat het vochtigheidspercentage is van de kluit. Hierop wordt het watergeven afgestemd. Wanneer een watertekort dreigt te ontstaan, ontvangt de gemeente automatisch een mail met een waarschuwing. Zo wordt er ook geen water verspild en rijdt de aannemer alleen als het nodig is door het centrum van Barneveld.

Sensoren

Het plaatsen van de sensoren heeft ook een financieel voordeel. De geplante bomen zijn van flink formaat en prijzig in aanschaf en plaatsing. Het is gebruikelijk om rekening te houden met wel 10% uitval van groen in het eerste jaar. Met het plaatsen van sensoren is dat percentage op eerdere projecten teruggebracht naar ongeveer 1%. Door het scannen van de QR-code kan iedereen zien wat het vochtpercentage is van de kluit.

Een groener centrum

Met het aanplanten van de nieuwe bomen vergroent het centrum van Barneveld en verbetert de leefbaarheid. Het geeft niet alleen een impuls aan de kwaliteit van de omgeving; ze gaan hittestress tegen en versterken de biodiversiteit en de luchtkwaliteit.

Wethouder Mijntje Pluimers: “Ik ben blij en dankbaar dat dit intensieve traject tot zo’n mooi resultaat heeft geleid. Bomen planten in een versteende omgeving is niet gemakkelijk. Maar vanuit het belang van en de wens om het centrum te vergroenen, zijn we dit traject wel aangegaan. Mede door het gebruik van enkele zogenaamde ‘boombunkers’ en het monitoringssysteem, krijgen nieuwe exemplaren een goede kans zich tot grote gezonde bomen te ontwikkelen. Samen met betrokkenen zijn we in een zorgvuldig proces tot de locaties gekomen. Ik hoop dat velen de komende jaren van dit nieuwe groen mogen genieten.”

Het project is mede mogelijk gemaakt door een subsidie tegen hittestress van de Provincie Gelderland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio