14.7 C
De Bilt

Campagne Meld Misdaad Anoniem van start in gemeente Barneveld

De gemeente Barneveld start deze week met Meld Misdaad Anoniem (M.), een campagne over de werkwijze van het meldpunt. Inwoners kunnen hier (ernstige) criminaliteit melden. Denk hierbij aan drugshandel, hennepteelt, ondermijnende criminaliteit en wapen- of mensenhandel. Jaarlijks stuurt M. 19.000 meldingen door naar de politie, gemeente en andere opsporingsinstanties. Met die meldingen worden dagelijks zaken opgelost.

Burgemeester Jacco van der Tak: “Georganiseerde criminaliteit vraagt om een georganiseerde samenleving. Samen maken we het veiliger. Onze gemeente werkt daarom samen met Meld Misdaad Anoniem. We hebben ieders oren en ogen hard nodig. Ben je getuige van criminaliteit, maar durf je niet naar de politie? Zijn er verdachte situaties in je buurt? Dan kun je anoniem melden via 0800-7000 of meldmisdaadanoniem.nl. Ook als iets in je directe omgeving afwijkt van de normale gang van zaken, kan het nuttig zijn om dat te melden.”

De gemeenteraad van Barneveld nam in 2022 een motie aan om de samenwerking met Meld Misdaad Anoniem te versterken. Met de campagne geeft de gemeente Barneveld meer bekendheid aan de werkwijze van het meldpunt. In 2022 kwamen in totaal 47 meldingen over criminaliteit met betrekking de gemeente Barneveld binnen. Dit najaar krijgt de samenwerking een vervolg met extra aandacht voor drugshandel en -productie in het buitengebied.

Meld Misdaad Anoniem
Beeld: Meld Misdaad Anoniem

Meld Misdaad Anoniem

M. is dé plek waar je anonimiteit verzekerd is. Er werkt een klein team van goed opgeleide mensen. Zij hebben maar één doel voor ogen: anonimiteit van de melder beschermen. In een vertrouwelijk gesprek nemen zij de details van de melding met zorg door. Ze bieden een extra vangnet: voor wie wel wil melden, maar niet bekend wil worden.

Mitchell van de Velde van Meld Misdaad Anoniem: “Het is altijd het beste om rechtstreeks naar de politie te stappen als je informatie hebt over criminele activiteiten. In de praktijk blijkt dat echter niet altijd makkelijk. Er zijn veel redenen voor mensen om niet te melden. Bijvoorbeeld uit angst voor wraak of omdat je de dader kent. Voor die gevallen is Meld Misdaad Anoniem een vangnet. Wij zorgen ervoor dat de informatie bij de opsporing terecht komt, maar de melder buiten beeld blijft.”

Melding

M. is een onafhankelijke organisatie en is geen politie. Alleen als anonimiteit van de melder gewaarborgd kan worden, stuurt M. de anonieme melding door. Dit kan naar de politie of andere opsporingsdiensten. Als vervolgonderzoek de anonieme tip onderbouwt, dan kunnen zij overgaan tot actie.

Bereikbaarheid

M. is zeven dagen per week bereikbaar via 0800-7000. Op maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 22.00 uur en in weekenden en op feestdagen van 9.00 tot 17.00 uur. Daarnaast kan je 24/7 melden via meldmisdaadanoniem.nl/melden. Kijk voor meer informatie op www.meldmisdaadanoniem.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio