2.1 C
De Bilt

Campagne ‘Waar kies jij voor als er minder geld is?’ in volle gang

De campagne ‘Waar kies jij voor als er minder geld is?’ is nog in volle gang. Gemeenten krijgen vanaf 2026 minder geld van het Rijk. De gemeente Nijkerk vraagt inwoners waar zij voor zouden kiezen als er minder geld is en waarom. Zij kunnen via een internetpagina of een app laten weten wat zij het belangrijkste vinden. Mensen die hier meer over kwijt willen, kunnen op 15 januari (Nijkerk), 16 (Nijkerkerveen) en 17 januari (Hoevelaken) in gesprek met wethouder Audrey Rohen van financiën. Of zij kunnen op 23 januari meedoen aan een online bijeenkomst.

Minder geld uitgeven, maar ten koste van wat?

Wethouder Audrey Rohen van financiën: “We zijn nu al aan de slag met plannen om het beschikbare budget vanaf 2026 zo goed mogelijk te verdelen. We moeten keuzes maken. Gaan we minder geld uitgeven aan bepaalde taken? Stellen we onze ambities bij? Verhogen we bepaalde lasten voor inwoners en bedrijven? Om hier een goed besluit over te kunnen nemen, willen we graag weten waar onze inwoners voor zouden kiezen.”

Meedoen laagdrempeliger gemaakt

Waar mensen eerst nog een code moesten aanvragen om mee te doen, is dit nu niet meer nodig. Rohen: “Het blijkt dat mensen het toch een drempel vinden om een code aan te moeten vragen. Daarom hebben we de code er nu af gehaald. Verder brengen we veel meer onder de aandacht dat het niet per sé nodig is om de app de downloaden.

Je kunt ook gewoon meedoen via een internetpagina. Bovendien is er nu de mogelijkheid om de vragenlijst op papier in te vullen.” Meedoen kan via www.nijkerk.eu/meedenken. Een papieren versie kan opgevraagd worden via communicatie@nijkerk.eu, bij het algemene telefoonnummer van de gemeente: (033) 247 22 22 of bij de receptie van het gemeentehuis in Nijkerk.

Bijeenkomsten om in gesprek te gaan met de wethouder

Rohen: “Via de app is natuurlijk niet veel ruimte om wat verder door te praten over dit vraagstuk. Daarom ga ik naar de kernen toe om hierover in gesprek te gaan met mensen. Zo krijgen ze de gelegenheid om meer te vertellen over waarom zij bepaalde keuzes zouden maken.” Aanmelden voor de bijeenkomst kan via www.nijkerk.eu/meedenken.

  • Nijkerk: maandag 15 januari, 19.30 – 21.30 uur, UVV Nijkerk, Frieswijkstraat 97.
  • Nijkerkerveen: dinsdag 16 januari, 19.30 – 21.30 uur, ’t Veense Hart, Van Noortstraat 36.
  • Hoevelaken: woensdag 17 januari, 19.30 – 21.30 uur, De Stuw, de Brink 10.

Online bijeenkomst op 23 januari over minder geld

Op 23 januari is er van 19.30 – 20.30 uur een online bijeenkomst. “Dit organiseren we voor de mensen die niet in de gelegenheid zijn om naar de bijeenkomst in Nijkerk te gaan, maar wel graag wat meer willen weten en aan ons mee willen geven.” licht Rohen toe. Voor deze bijeenkomst is aanmelding niet nodig. Meekijken kan via www.nijkerk.eu/meedenken of via de app.

Wat staat er in de app/internetpagina?

In de app of via de browser kan iedereen zijn of haar mening geven door vragen te beantwoorden over verschillende thema’s. Daarnaast wordt er informatie gegeven in tekst en in filmpjes. Straks is er ook te zien wat de uitkomsten zijn en is te volgen wanneer de gemeenteraad hierover spreekt en wat hier uit komt.

Uitkomsten naar het college en de raad

De uitkomsten worden voorgelegd aan het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad. Zij weten dan wat er leeft onder de inwoners. En zij zullen dit meenemen in hun besluiten over de toekomst van de gemeente.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio