8.2 C
De Bilt

Certificaat Dementievriendelijke gemeente voor Elburg

Wethouder Willem Krooneman ontving maandag 29 januari het certificaat ‘dementievriendelijk’ van de organisatie Stichting Alzheimer Nederland. Dit symboliseert de erkenning van de gemeente Elburg als dementievriendelijke gemeente. Het certificaat, dat maximaal 4 jaar geldig is, werd uitgereikt in het kader van de inzet van de gemeente om de kennis over het herkennen en omgaan met dementie te vergroten.

Het certificaat is ontwikkeld door Alzheimer Nederland en legt duidelijke voorwaarden vast voor gemeenten die zich willen profileren als dementievriendelijk. Naast het ontvangen van het certificaat en vlag, zal de gemeente regelmatig worden geëvalueerd aan de hand van de Dementiescan, waarbij zij op minimaal 4 thema’s boven het landelijk gemiddelde moeten scoren.

Wethouder Willem Krooneman benadrukt het belang van deze erkenning: “Als gemeente staan we voor de uitdaging om een inclusieve en ondersteunende omgeving te creëren voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Dit certificaat is een bevestiging van onze toewijding om actief bij te dragen aan een dementievriendelijke samenleving. Het is van groot belang dat we blijven investeren in kennis, begrip en ondersteuning voor deze groep inwoners.”

Dementievriendelijk zijn én blijven

Wethouder Krooneman is vastbesloten om niet alleen een dementievriendelijke gemeente te zijn, maar ook te blijven. “De gemeente stimuleert en ondersteunt inwoners, mantelzorgers, ondernemers, professionals en vrijwilligers om zich actief in te zetten voor een dementievriendelijke samenleving. Door gezamenlijke inspanningen willen we bijdragen aan het herkennen van dementie en het bevorderen van begrip en respect in de hele samenleving.” En dat kunnen we niet alleen als gemeente, maar doen we samen met de samenleving en maatschappelijke partners. Belangrijk zijn de welzijnswerkers en casemanagers van de zorgorganisaties. Een mooi nieuw initiatief is het koor Memore waar mensen met dementie én hun mantelzorgers welkom zijn om mee te zingen.

De erkenning draagt bij aan het landelijke doel om meer impact te maken en het langer thuis wonen voor mensen met dementie te ondersteunen. Betere ondersteuning te bieden aan mantelzorgers en dementievriendelijk gedrag in de samenleving te bevorderen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio