6.4 C
De Bilt

Check je bandenspanning en bespaar brandstof

Vanmiddag heeft wethouder Jaap Groothuis de slimme bandenpomp van ‘Band op Spanning’ in gebruik genomen. Deze pomp weet precies wat de optimale bandenspanning van je auto is, zodat je maximaal brandstof kunt besparen. De pomp staat aan de Industrieweg 10a, op het parkeerterrein van de Welkoop.

Te zachte banden

Uit onderzoek blijkt dat ca. 60% van de Nederlandse automobilisten met te zachte banden rijdt. Dat betekent meer weerstand, waardoor de motor harder moet werken om dezelfde snelheid te bereiken. Dit kost meer brandstof. Bovendien leidt dit tot extra uitstoot van CO2 en fijnstof. Ook als je elektrisch rijdt, omdat je accu sneller opgeladen moet worden.

Pomp op zonne-energie

Deze pomp werkt volledig op zonne-energie van het eigen zonnepaneel. De software in de slimme pomp zorgt voor de optimale spanning. Gebruikers kunnen op deze plek vijf jaar lang gratis hun autobanden oppompen en via een eenvoudig toetspaneel de juiste spanning opzoeken, zelfs op basis van het kenteken. Na gebruik staan de meting en besparing op brandstof en geld in beeld.

De provincie betaalt het eerste jaar de kosten van deze pomp, de gemeente Nunspeet betaalt vanuit het programma Duurzaamheid het tweede jaar de overige drie jaren komen de kosten van deze pomp voor rekening van Band op Spanning. 

Locatiekeuze

Vanuit Band op Spanning is er positieve ervaring opgedaan met een locatie in de nabijheid van winkels. Daarnaast moeten automobilisten veilig hun banden kunnen oppompen en moet de pomp goed zichtbaar zijn. Aangezien de bandenpomp volledig op zonne-energie werkt, is voldoende direct zonlicht – en dus vrij van bomen – een eis. De familie Elskamp, eigenaar van de locatie aan de Industrieweg 10a, is bereid gevonden om een parkeervak beschikbaar te stellen.

Volgens de stichting Band op Spanning is een bezoek van eens in de drie maanden voldoende om optimaal brandstof te besparen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio