15.8 C
De Bilt

Diefstal neemt toe ondanks succesvolle gezamenlijke aanpak criminaliteit in Barneveld

De gemeente Barneveld ziet in de eerste helft van 2024 een opvallende stijging van het aantal eenvoudige diefstallen. Tussen januari en april 2023 werden ‘slechts’ 138 gevallen gemeld, tegenover 268 meldingen in dezelfde periode van dit jaar. Ondanks de succesvolle, gezamenlijke bestrijding van grotere veiligheidsthema’s als prostitutie en drugshandel blijft de aandacht voor eenvoudige criminaliteit onverminderd groot. Daarnaast heeft de gemeente Barneveld bijzondere aandacht voor zorg en veiligheid. Bovenstaande zaken kwamen naar voren uit het onlangs gepubliceerde veiligheidsbeeld van de gemeente.

Aanpak ‘traditionele criminaliteit’

Volgens de gemeente heeft het er alle schijn van dat een klein aantal veelplegers verantwoordelijk is voor een aanzienlijk deel van het stijgende aantal diefstallen. De gemeente onderzoekt de mogelijkheden en effectiviteit van een specifieke aanpak voor veelplegers. Hierbij werken diverse instanties nauw samen om snel en krachtig op te treden en tegelijkertijd hulp te bieden om herhaling te voorkomen.

Aanpak eenvoudige diefstal

De aanpak van eenvoudige diefstal gaat verder. Zo blijft de gemeente zich inzetten op het opleggen van lasten onder dwangsom voor personen die inbrekerswerktuigen vervoeren of bij zich hebben. Ook is de gemeente sinds kort aangesloten bij de Stichting Whatsapp Buurtpreventie (WABP). Op locaties met veel fietsendiefstallen worden tekstkarren geplaatst en flyers uitgedeeld om inwoners bewust te maken. Tot slot moeten ondernemers in tweedehands goederen zich registreren bij de gemeente en een register bijhouden van aan- en verkopen.

Succesvolle interventies

Het veiligheidsbeeld laat verder zien dat de gemeente de afgelopen maanden een aantal succesvolle controles heeft uitgevoerd. Langs de A1 bij Stroe vond een grootschalige ondermijningscontrole plaats, waarbij personen zijn aangehouden, auto’s in beslag zijn genomen en belastingschulden werden geïnd. Ook kwamen er misstanden aan het licht tijdens een controle op het voormalige mobilisatiecomplex, waarbij een grote hoeveelheid beschermde diersoorten werd aangetroffen en in beslag genomen. Vanuit de acties uit het integraal veiligheidsplan gericht op mensenhandel werd op twee adressen illegale prostitutie ontdekt. Eén adres kreeg een last onder dwangsom, de tweede werd gesloten.

Zorg, veiligheid en woningtekort

De gemeente werkt aan een betere samenwerking tussen zorg en veiligheid. Een landelijk doel is dat iedere veiligheidsregio in 2025 een persoonsgerichte aanpak heeft voor kwetsbare inwoners. Het tekort aan woon- en verblijfsplekken blijft een grote uitdaging. Met als gevolg: bijvoorbeeld een toename van arbeidsmigranten en kwetsbare inwoners op vakantieparken.

Burgemeester Jacco van der Tak over het veiligheidsbeeld van zijn gemeente: “Het veiligheidsbeeld bestaat uit tekst, tabellen en cijfers. Maar elke diefstal, zorgfraude, uitbuiting of andere criminele activiteit kent unieke slachtoffers. Geen nummers, maar mensen. Elk slachtoffer is er één te veel. We hebben team veiligheid afgelopen half jaar kunnen uitbreiden. Samen met onze veiligheidspartners gaan we volop door met deze versterking om de gemeente Barneveld veiliger te maken”

Samen voor een veilig Barneveld

De gemeente Barneveld werkt dagelijks aan een veilige leefomgeving, in samenwerking met partners, inwoners en ondernemers. Door een betrokken samenleving, sterke sociale cohesie en actieve veiligheidspartners is Barneveld een veilige plek om te wonen en werken.

Extra middelen voor veiligheid

De gemeenteraad heeft in november 2023 besloten extra middelen vrij te maken voor veiligheid. Deze middelen worden ingezet om de bewustwording en meldingsbereidheid onder inwoners te verhogen en effectieve interventies te plegen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio