8 C
De Bilt

Een herdenkingsevenement Airborne Luchtlandingen in Ede

Ede – Zaterdag 22 september 2018 van 9.30 uur tot 16.30 uur zijn de traditionele herdenking en luchtlandingen op de Ginkelse Heide Ede. Er is veel te doen en te zien voor kinderen. Van rijden op een minitank tot helikopterdemo’s. Dit jaar wordt de herdenking opgeluisterd door een flyby van oude Harvards.

Vliegtuigen, para’s en helikopters

De 11 Luchtmobiele Brigade zorgt ervoor dat para’s uit verschillende NAVO landen naar Nederland komen voor de Airborne. De landen oefenen samen in de dagen ervoor. Dit jaar komen de militairen uit Nederland, Engeland, Duitsland, Frankrijk, Amerika, België en Polen. Ook de vliegtuigen, de Herculessen, komen uit verschillende landen.
De 11 Luchtmobiele Brigade oefent niet alleen met vliegtuigen maar ook met helikopters. Dat laten ze tijdens de Airborne zien. Een Apache, een Chinook en een Cougar laten zien wat ze kunnen en landen op de dropzone. De re-enacters, de Paragroup Holland springen uit een Dakota.

Een iconisch evenement

De Airborne Luchtlanding is niet een ‘gewoon’ evenement. Het hart van het evenement is nog altijd de herdenking om 11.15 uur. Een indrukwekkende plechtigheid waar het muisstil is tijdens de 1 minuut stilte. Alleen het ruisen van de bomen is hoorbaar. Duizenden toeschouwers uit binnen- en buitenland houden hun adem in en herdenken samen met de circa 20 veteranen van toen en de veteranen van nu, de gebeurtenissen uit 1944. De herdenking eindigt met het prachtige Highland Cathedral, gespeeld door een Massed Pipes en Drums Band.

Kinderen ‘beleven de geschiedenis’ op de GHE

 

Ook voor kinderen is de herdenking indrukwekkend. Daarnaast kunnen zij ‘de geschiedenis beleven’
op de Ginkel Heath Experience (GHE) achter op het Wijde Veld.
Lopend van de schaapskooi naar de GHE staat een foto expositie langs de hei. Foto’s van de para’s uit 1944. En foto’s van de para’s van de 11 Luchtmobiele Brigade in actie. De tentoonstelling verbindt de veteranen van toen, zittend naast de schaapskooi, met de veteranen van nu die springen boven de hei.
Op de GHE is van alles te zien en te beleven voor kinderen. In gratis workshops kunnen zij 3D tekenen, bijzondere foto’s maken en leren van een groep Living History. Zoals altijd staan de oude voertuigen van Keep them Rolling en Airborne Battle Wheels opgesteld langs de hei.

Rijden in een mini tank

De Ginkelse Heide is jarenlang het oefenterrein geweest van tanks. Net als toen kunnen kinderen rijden in een mini tank op de GHE. Hoe stoer is dat! De tanks zijn van het Militair Museum Soesterberg.
Speciaal voor de Airborne zijn ze dit jaar aan Ede uitgeleend.

Bijzonder stripboek

Het derde stripboek over de gebeurtenissen in WO II in en rondom Ede is verschenen.
Nico Schuurman tekent en vertelt over de belevenissen van zijn vader en opa. Dit boek speelt zich af in de tweede helft van 1944 toen na de Slag om Arnhem heel veel airbornes achterbleven en moesten onderduiken. Voor k

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio