We hebben er allemaal mee te maken; een hogere energierekening. Als gemeente wil Nunspeet hulp bieden aan de mensen die hierdoor in de problemen komen. Door financiële ondersteuning, maar ook door het stimuleren van energiebesparing. Dat kan door gedragsverandering, maar ook door maatregelen zoals het isoleren van je woning. Dit kan al met kleine maatregelen zoals het aanbrengen van bijvoorbeeld tochtstrips. De energiecoaches van Veluwe Duurzaam, het duurzaamheidsloket van de gemeente Nunspeet, staan klaar om te helpen.
Dit najaar worden er zgn. klusteams ingezet voor inwoners die het niet zo breed hebben en waarvan de woning matig tot slecht is geïsoleerd. Het klusteam bezoekt de woning, inventariseert wat er verbeterd kan worden en komt vervolgens terug om deze maatregelen door te voeren (tot max. 250 euro). Denk hierbij aan het aanbrengen van ledlampen en tochtborstels.
Lening
Daarnaast biedt de gemeente Nunspeet de Toekomstbestendig Wonen lening. Hiermee kunnen woningeigenaren tegen aantrekkelijke voorwaarden geld lenen om de eigen woning te verbeteren. Denk aan het isoleren van de woning, het aanbrengen van zonnepanelen of asbest verwijderen.
Energiezuinige apparatuur
Het gemeentebestuur probeert hierin ook zelf het goede voorbeeld te geven. Sinds 2015 zijn er stapsgewijs diverse aanpassingen geweest. Zo zijn er zonnepanelen geplaatst, alle ruimtes voorzien van ledverlichting, de ramen voorzien van HR++-glas, de CV-ketel vervangen door zuinigere ketels waarbij zelf opgewekte waterstof (30%) wordt toegevoegd aan het aardgas. Ook is al veel straatverlichting vervangen door ledverlichting. Door al deze maatregelen heeft het gemeentehuis sinds 2022 energielabel A+ (dat was D).
Op de website www.nunspeetleeftnatuurlijk.nl is veel informatie te vinden over wat inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties kunnen doen om te verduurzamen, welke subsidies en leningen er zijn en tips om energie te besparen.