5 C
De Bilt

Energietoeslag gemeente Oldebroek

Huishoudens met een laag inkomen kunnen ook dit jaar gebruikmaken van de Energietoeslag. Dit heeft het kabinet aangekondigd. Alleen duurt het nog even voordat het geld van de energietoeslag voor 2023 beschikbaar is. De gemeente Oldebroek wil inwoners graag sneller helpen en heeft daarom besloten om de eenmalige toeslag van 2022 te verhogen naar € 1800,-. Alle huishoudens die de eenmalige toeslag voor het jaar 2022 toegekend hebben gekregen ontvangen eind maart een nabetaling van € 500,-.

De eenmalige energietoeslag 2023 voor huishoudens met een inkomen op of net boven het sociaal minimum komt boven op het brede pakket aan maatregelen zoals het prijsplafond en de verhoging van het minimumloon en de toeslagen. Om deze reden is de toeslag in 2023 vastgesteld op € 800,- per huishouden.

Energietoeslag 2023

Veel inwoners krijgen de Energietoeslag 2023 automatisch uitbetaald. Dit geldt voor inwoners die:

  • een uitkering ontvangen vanuit de Participatiewet, IOAW, IOAZ, AIO
  • bekend zijn binnen het gemeentelijke minimabeleid van de gemeente Oldebroek
  • in 2022 de Energietoeslag hebben ontvangen en in 2023 nog steeds aan de voorwaarden voldoen.

Dit betekent dat deze inwoners geen aanvraag hoeven in te dienen. De toeslag voor 2023 wordt uiterlijk op 1 juli 2023 betaald. Eerder is niet mogelijk omdat de Wet energietoeslag 2023 waarschijnlijk per 1 juni 2023 wordt ingevoerd.

Zelf melden

De energietoeslag 2023 is bedoeld voor inwoners met een inkomen tot 120% van de toepasselijke bijstandsnorm. Naast de bij de gemeente bekende groepen zijn dit inwoners met een laag inkomen, zoals AOW’ers zonder aanvullend pensioen. Er komt voor deze inwoners een aanvraagformulier online op www.oldebroek.nl als de Wet energietoeslag 2023 is ingevoerd. Zodra inwoners de aanvraag kunnen indienen maken wij dit kenbaar via social media, website en de gemeentepagina in de huis-aan-huis-krant.

Wethouder Liesbeth Vos – van de Weg: “Niet iedereen die in aanmerking komt voor de Energietoeslag is bekend bij ons. We gunnen iedereen met een kleine beurs dit financiële steuntje in de rug. Als u niet bekend bent bij de gemeente, maar wel denkt in aanmerking te komen, schroom dan niet, maar vraag de toeslag zelf aan via onze website.”

Besparen op uw energiekosten?

Inwoners die vragen of hulp nodig hebben bij het aanbrengen van kleine, energiebesparende maatregelen of bij het aanvragen van een subsidie kunnen kosteloos gebruikmaken van een energiemaatje. Meer informatie is te vinden op veluweduurzaam.nl/advies/energiemaatje.

Vragen over geld en het huishoudboekje

Inwoners die vragen of hulp nodig hebben bij het beheren van hun financiën zijn van harte welkom op het financieel spreekuur, elke dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur in MFC de Brinkhof in Wezep. Tijdens dit spreekuur helpen vrijwilligers graag met alle vragen.

De gemeente Oldebroek heeft meer regelingen voor inwoners met een laaginkomen. Meer informatie is te vinden op oldebroek.nl/laaginkomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio