10 C
De Bilt

Fotocollectie Piet Dullaert online: Zutphen vanaf de jaren dertig

Zutphen – De fotocollectie van Zutphenkenner Piet Dullaert (1920-2011) is nu toegankelijk gemaakt op www.erfgoedcentrumzutphen.nl. Dullaert fotografeerde vanaf de jaren dertig in de vorige eeuw de stad. Het was een grote wens van hem dat deze collectie voor erfgoedminnend Zutphen bewaard bleef. De afgelopen maanden hebben vrijwilligers en medewerkers van het Regionaal Archief Zutphen hard gewerkt aan de digitalisering en beschrijving van alle foto’s. Ze zijn te vinden op: www.erfgoedcentrumzutphen.nl bij Beeld en Geluid.

Piet Dullaert, geboren op 12 april 1920, kreeg op 14-jarige leeftijd een fotocamera. Zijn liefde voor geschiedenis in zijn algemeenheid en voor de stad Zutphen met zijn middeleeuwse panden in het bijzonder heeft een mooie collectie foto’s opgeleverd van Zutphen van juli 1934 tot ongeveer 1990. Met stalen zenuwen en gebrek aan hoogtevrees heeft Dullaert bijvoorbeeld sinds 1939 de Sint-Janskerk zo’n tien keer beklommen en vanuit de toren de stad naar alle kanten toe gefotografeerd. Dergelijke panorama’s heeft hij ook vanaf de toren van de Walburgiskerk genomen. Hij wilde vastleggen hoe de stad eruit zag voor of tijdens afbraak en opbouw.

Gemakkelijk zoeken

Zijn foto’s, 687 stuks, waren op cd-rom opgeslagen. Het RAZ kreeg toestemming van Dullaerts zoon om de collectie online te zetten. Dat is eind vorig jaar gebeurd. Daarna zijn één voor één alle beschrijvingen toegevoegd. Dat maakt het gemakkelijker om te zoeken op bijvoorbeeld adres of periode.

Wie meer wil weten over Piet Dullaert, zijn leven, werk, en foto’s van Zutphen met uitleg kan ook het boek boek ‘Hoezeer heeft deze stad allure’ lezen. Het is in te zien op de studiezaal van het Regionaal Archief en te leen in de bibliotheek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio