5.3 C
De Bilt

Geef hulpdiensten de ruimte, parkeer verstandig

Oldebroek – In verschillende straten in de gemeente Oldebroek is de doorrijruimte voor een brandweerauto of ambulance soms erg krap. Verkeerd parkeren kan daar tijdens een incident, waarbij hulpverlening noodzakelijk is, grote problemen opleveren. Iedere seconde telt en de hulpdiensten roepen daarom op tot verstandig parkeren.

We leven in een tijd dat het autobezit sterk is toegenomen en er op verschillende plekken mede daardoor parkeerkrapte is. Met name in Wezep en Hattemerbroek constateerde de brandweer dat de doorrijruimte voor brandweerauto en ambulance soms in gevaar komt. Met tot gevolg dat nog te vaak bijvoorbeeld de brandweer niet bij een brand kan komen. De hulpdiensten vragen uw aandacht voor dit soort situaties.

uc?id=1suqsTuVhKMUSmHlqzOKtvAeausNyTQWh
brandweer-doorrijruimte. Foto: gemeente Oldebroek

Rondje door Wezep en Hattemerbroek

Enkele geleden weken geleden is in een preventieve check gekeken in welke straten auto’s op zo’n manier geparkeerd stonden dat de weg voor hulpdiensten werd geblokkeerd. Politie, brandweer en gemeente reden ’s avonds in een brandweerauto een rondje door Wezep en Hattemerbroek. Op een aantal plaatsen heeft de politie een gele kaart uitgedeeld om bestuurders op het parkeergedrag te wijzen. Er werd soms namelijk geparkeerd waar dat niet mag, zoals op een kruising, maar af en toe ook zo dicht bij elkaar dat een brandweerauto of ambulance daar onmogelijk langs kan rijden.

uc?id=19KpNQqpCGeH2 WQv09djmFVVesN65SE1
brandweer-doorrijruimte. Foto: gemeente Oldebroek

Verstandig parkeren

Een brandweerauto heeft rechtuit rijdend ongeveer twee keer zoveel ruimte nodig als een kleine personenauto, maar in een bocht is er nog veel meer ruimte nodig. De hulpdiensten hebben daarom vijf verzoeken:

  • Parkeer alleen op aangewezen parkeervlakken (indien aanwezig), ook als u denkt maar héél even weg te zijn.
  • Parkeer niet voor uitneembare paaltjes, inritten, verlaagde stoepranden, toe- en uitgangen.
  • Parkeer niet binnen vijf meter van een bocht of kruising.
  • Parkeer zo dicht mogelijk tegen de stoep aan.
  • Kijk altijd of er nog genoeg ruimte is voor de hulpdiensten, vooral in de buurt van bochten en in smalle straten.

Hulpverleners krijgen hierdoor de ruimte om sneller ter plaatse te zijn. Verstandig parkeren kan dus daadwerkelijk levens redden!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio