20 C
De Bilt

Geen vuurwerk meer in de gemeente Ede?

Ede – Een vuurwerk-afsteekverbod in de hele gemeente Ede vanaf oud en nieuw 2023-2024. SGP, ChristenUnie, GroenLinks, DKE en EdeNU komen met een initiatiefvoorstel om dat te regelen. De buitenproportionele schade aan mens, dier, materiaal en het milieu kan niet meer, stellen de partijen: “De grens is bereikt, het is tijd voor een feestelijk alternatief voor de jaarwisseling dat veiliger en milieuvriendelijker is”.

“Vuurwerk kan echt niet meer”

Sinds 2018 werkt Ede al met vuurwerkvrije zones. Een gemeentelijk afsteekverbod had volgens onderzoek toen al de steun van de halve bevolking. Die steun zal alleen maar gegroeid zijn, nu het landelijk vuurwerkverbod afgelopen jaarwisseling vanwege covid-19 tot significant minder slachtoffers, minder schade en minder vervuiling geleid heeft. In navolging van Rotterdam willen de partijen ook een afsteekverbod opnemen in de Edese APV, de lokale wetgeving.

Overgang naar alternatieve vieringen

In plaats van vuurwerk roepen de partijen op om de jaarwisseling op andere wijze te vieren. Met een overgangsperiode van 3 jaar kan de vuurwerkbranche zich voorbereiden op de gevolgen, en kunnen nieuwe tradities vorm krijgen. Daarvoor doen zij een beroep op de inwoners, die weten immers het beste wat ze gezellig vinden en hoe ze met elkaar het nieuwe jaar in willen luiden. De gemeente kan die suggesties dan ondersteunen met cofinanciering, en daarmee zorgen voor een overzichtelijk aantal jaarwisseling-activiteiten voor de dorpen en wijken in Ede, zodat er voor iedereen iets leuks te doen is.

Behandelroute

De partijen hebben op 21 september het initiatiefvoorstel gepresenteerd. Daarna gaat het met commentaar van het college naar de gemeenteraad voor bespreking. Naar verwachting wordt het voorstel 7 oktober oordeelvormend besproken, en kan de raad erover besluiten op 11 november.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio