7.7 C
De Bilt

Gemeente Ede Eerste kilometer aan hagen aangeplant

De gemeente Ede is samen met Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) een project gestart om meer heggen en hagen in Ede aan te leggen. De voorbije decennia zijn er veel heggen en hagen verdwenen uit het landschap. Dankzij drie inwoners werd er de voorbije weken in totaal 1138 meter aan bijenhaag en voederhaag in het Edese landschap terug gebracht.

Wat wethouder Jan Pieter van der Schans (natuur en landbouw) betreft is dit pas het begin. ,,Ik hoop dat we de komende jaren nog veel meer hagen kunnen aanplanten langs de landbouwgronden in Ede. Het ziet er niet alleen mooi uit, maar levert ook een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit.’’

Bloeiende hagen

Ede wil graag bloeiende hagen als meidoorn, hazelaar, sleedoorn en hondsroos terugbrengen in het landschap. De hagen hebben veel voordelen. Zo voorkomen ze wind- en watererosie, bevorderen ze het bodemleven en trekken insecten aan. Die insecten helpen bij het gezonder houden van gewassen en het beperken van plagen. Ze trekken bovendien op hun beurt weer vogels aan.

Wethouder Jan Pieter van der Schans bij de geplante hagen
Wethouder Jan Pieter van der Schans bij de geplante hagen – Foto: gemeente Ede

Subsidie gemeente Ede

Voor hagen langs landbouwgronden (met uitzondering van de engen) is een aantrekkelijke vergoeding beschikbaar van € 4.30 /m1 (inclusief beplanting). Bent u geïnteresseerd in het hagenproject en wilt u minimaal 100 meter aanplanten Neem dan contact op met de beheerders landschap Marnix Bout of Bert Budding van de gemeente Ede. Zij komen dan ter plaatse een vrijblijvend advies geven en kunnen een beplantingsplan voor u uitwerken. De haag kan dan in najaar 2023 geplant worden. Telefoon klantcontactcentrum 140318.

Meer informatie kunt u vinden op de website van Stichting Landschapsbeheer Gelderland

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio