11.9 C
De Bilt
donderdag, 23 maart 2023

Gemeente gaat kantoren controleren op minimaal energielabel C

Vanaf 1 januari 2023 gaat de gemeente handhaven bij kantoren die niet over het juiste energielabel beschikken. Kantoren met een oppervlakte van minimaal 100 vierkante meter zijn vanaf die datum wettelijk verplicht energielabel A, B of C te hebben. In de gemeente Nijkerk gaat het om 67 kantoorpanden. De eigenaren krijgen binnenkort een brief van de Omgevingsdienst de Vallei om hen hierop te wijzen.

Stappenplan voor kantoren

De insteek van de Omgevingsdienst is om nalatige ondernemers tijd te gunnen hun kantoor te verduurzamen. Op 1 januari krijgen zijn dus niet direct een boete of dwangsom opgelegd. Maar ze moeten wel op korte termijn een planning aanleveren en aangeven hoe het pand verduurzaamd wordt naar minimaal energielabel C. Daarbij kunnen ze gebruikmaken van een stappenplan.

Kans op boete

De Omgevingsdienst controleert vervolgens of de eigenaar de planning haalt. Als dat niet het geval is volgt uiteindelijk een boete. Die kan oplopen tot 81.000 euro. In het uiterste geval kan het kantoorpand worden gesloten. De Omgevingsdienst sluit met deze werkwijze aan bij de strategie van het landelijke Informatiepunt Leefomgeving.

Landelijke verplichting

De eis om kantoorpanden te verduurzamen tot minimaal energielabel C volgt uit het Klimaatakkoord. Landelijk gezien voldoet ruim de helft van de kantoorpanden nog niet aan deze eis. In Nijkerk is dat ongeveer 50 procent. Gebouwen waarbij de kantoorfunctie ondergeschikt is aan een andere functie, zijn uitgezonderd van de plicht.

Meer info voor ondernemer

Kantooreigenaren kunnen voor meer informatie terecht bij het Energieloket van de gemeente. En op www.duurzaam-nijkerk.nl/kantoren-naar-energielabel-c.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio