17.5 C
De Bilt

Gemeente neemt eerste AED-buitenkast in gebruik

Zutphen – Gemeente Zutphen heeft donderdag 28 september de eerste buitenkast met AED (automatische externe defibrillator) in gebruik genomen. Het draagbare toestel is bedoeld voor het reanimeren van een persoon met circulatiestilstand. Het hangt naast de ingang van het gemeentehuis aan het ’s Gravenhof. De buitenkast is de eerste gemeentelijke buitenkast binnen de gemeentegrens en gekoppeld aan het netwerk van Hartveiligwonen. Vrijwilligers die van het netwerk lid zijn, krijgen een oproep wanneer een reanimatie gemeld wordt en kunnen dan snel ter plaatse komen om de getroffene te helpen.

De aanmelding van vrijwilligers verloopt voorspoedig. Er zijn nu 439 lid van het netwerk.  Het aantal AED’s binnen de gemeentegrenzen is weliswaar voldoende, maar het aantal dat buiten aan de gevels van gebouwen hangt en is aangemeld op het netwerk van Hartveiligwonen is minder groot. Een werkgroep binnen de gemeente gaat daarom in gesprek met wijkteams, ondernemers en inwoners over de mogelijkheden om bestaande of nieuwe AED’s in buitenkasten te hangen. De gemeente stelt daarvoor 15 AED-buitenkasten beschikbaar die aan de gevels van openbare gebouwen worden bevestigd.

 

Over HartveiligWonen

HartveiligWonen betreft een netwerk van goed geschoolde geregistreerde vrijwilligers en beschikbare AED’s die aangesloten zij op het netwerk. Wanneer de meldkamer van 112 een vermoeden van een circulatiestilstand – in volksmond ‘hartstilstand’ – heeft, alarmeert de meldkamer de ambulance en tegelijkertijd de vrijwilligers die in de buurt van het slachtoffer wonen en/of werken. Deze vrijwilligers ontvangen een sms-bericht of een oproep via de app met daarin de locatie van het slachtoffer en/of de plek van de dichtstbijzijnde AED die opgehaald moet worden. De AED is een apparaat dat, indien nodig, met een stroomstoot de hartcirculatie weer probeert te herstellen.

Het woord hartstilstand doet vermoeden dat het hart niet meer pompt. Toch staat het hart vaak nog niet helemaal stil. Door het gebruik van de AED kan het hartritme zich weer herstellen.

 

 

Doe mee!

Aanmelden als AED-vrijwilliger is mogelijk voor iedereen vanaf 18 jaar in het bezit van een smartphone. Kijk hiervoor op www.hartveiligwonen.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio